JÖNK / İSMET TANLI

Tarih: 03.03.2022 10:13

Zemin Bulamayan Hayatlarda Ki Hiyerarşiler... İçimiz Aynı Dışımız Rengarenk

Facebook Twitter Linked-in

Kimi esmer, kimi sarışın, kimisi buğday benizli, kimi Türkçe konuşuyor, kimi Arapça, kimisi de İspanyolca…Herkesin dışı farklı ama içi aynı, insan aslında ölmek için doğan, hep bir mücadele hep bir hırs bazende ihtiras. Kimi çok param, maddi zenginliğim olsun(-ki geçicidir maddi olanı) kimi, insanca kültürel manevi zenginliğim olsun,kimisiyse bir hiçlik iç güdüsünde, çıktıkları yol farklı, nihayetleri aynı. Herkes çocukluğunda en mutlu,kaçışlar hep çocukluklarına(-o saf o masum hallerine), çünkü herkes fena halde kirlendiğinin farkında.. Herkes hep 7 yaşında masumiyete kaçışlarda.

Bütün enerjimi gönderdim Evrene, en çok susarak. Artık her şey olacağına varamayacak…

Covid-19 geldi hayatımızın ortasına, kısa bir süre zarfında 7 milyar insana korkular saldı ölümler saçtı. İlacını elbette bulacak seferber olan bütün dünya ama hiçbir şey eskisi gibi olamayacak. Bundan sonra da bir karıncayı daha çok sevip ciddiye alacağız mesela, kelebeğin ömründen daha kısaymış aslında yaşanabilecek herşey de diyeceğiz, içimizden, hiç unutmayacağız, çünkü yalnızlıklarında herkes geçmişinde pişman.

Kalplerde Dijital Artık...

Telefonumun mesaj zil tonunuda değiştirdim …o beklenen ileti belki de hiç gelmeyecek. Her şey dijitalleşti en çokta kalpler…Gerçek hayatta mı-hayallerde mi beyhudeliklerinde ki med-cezir halleri, iyisi kim kötüsü kim hikayelerinde; çünkü herkes yalnızlıklarında çokça korkak.

Doğal Habitatta ki hiyerarşilerinde bütün canlılar(insan hariç)doğaya faydalı; Aslan tüketebileceği-ihtiyacından fazlasını asla avlamaz,sarmaşık bir ağacı sarar ama o ağaca besinler verir yaşatır. En can alıcı noktada, bu skalada; mesela Aslan’ın avlanırken bilerek, zayıf olanı-ölüme yakın olanı seçmesi, yani hiyerarşiye harfiyen uyması. Yaşanılan evrende tek zararlı canlı, hiyerarşileri allak bullak eden insanoğlu; 'en iyi fotoğrafı çekip ödül almaya hedeflenip,açlıktan ölmek üzere olan o Afrika’lı çocuğa yardımcı olacağına, yanına gelen Akbaba’ya seyirci kalıp,oradaki insanlık suçuna o çocuğun ölüp Akbaba’ya yem oluşunuda seyreden ve sonrasında beklediği ödülü alan ve daha da sonrasında da , bir ara insan olduğunu hatırlayıp intiharla yaşamına son veren o ödüllü fotomuhabir de insan, mesela'.

Hep bir açlık hep bir olmayanı isteme-olanıda kabullenmeme,hep bir hazımsızlık,bencillik,şimdilerde de vicdansızlık ama, bu kötülüklerede artık ne Tabiat Ana ne de Tanrı seyirci kalacak …elbette karşısına çıkaracak, kendisinin beş milyonda bir küçüklüğündeki mikrobu, elbette depremle, selle, üzerine üzerine gelecek, hatta o da insanoğlunun diğer canlılara(komşuları olan Hayvana,Ağaça vb zararsız canlılara)uyguladığı orantısız gücü uygulayacak yaşanılası şu yeryüzünde,hiç kimse artık hiçbir zemin bulamayacak hiçbir hiyerarşide.

Belki artık, herşey için çok geç / belkide çok erken / ya da hemen şimdi…

O meşhur Ata Sözleri; yani yaşanılmış sentezleri içeren tümceleri herkes hayat felsefesi yapacak, Eskiler-eskimeyecek asla,O Kızıldereli Şefi’ninde dediği gibi: ” Beyaz adam Annesi toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki, toprakları çölleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir. Beyaz adamın kurduğu kentlerde huzur ve barış yoktur. Bu kentlerde bir çiçeğin taç yapraklarını açarken çıkardığı tatlı sesler ve bir kelebeğin kanat çırpınışları duyulamaz. Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu, son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde anlayacak.'.. Kızılderili Şef Seattle – 1853.

Bu Karantinalı Zamanlarda Ömrünün Gözünün Önünden Bir Film Şeridi Gibi Gelip-Gittiği İnsan, Bu Gidişle de Artık Doğduğuna Pişman/ Öleceğine Hiç Değil.

İsmet Tanlı


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —