DOÇ.DR.CENGİS T. ASİLTÜRK


VENEDİK FİLM FESTİVALİ

Çağdaş Sanat ve Çağdaş Mimarlık başlığıyla; çift sayıyla biten yıllarda mimarlık ama tek sayıyla biten yıllarda güncel sanat alanında iki ulamda ve yaz aylarında Venedik Tersanesi’nde gerçekleştirilen Venedik Bienali’nin vazge


Venedik sözcük olarak, yaşadığı ve yaşattığı görkemli bienaller, festivaller, maratonlar, karnavallar sürecinde işitimde şiirsellik yaratmaktadır. Bu ad, coşkuyu, yaşamayı, romantizmi, eğlenceyi aurasında taşır, onları çağrıştırır. Bu en eski film festivali, 31 Ağustos - 10 Eylül 2022 tarihleri arasında Lido Yarımadası’nda 79. kez yaşanacak... Bu festival; Cannes, Sundance, San Sebastián, Toronto, Locarno, İstanbul ve Berlin Film Festivalleriyle birlikte, dünyanın önemli etkinliklerinden...

Çağdaş Sanat ve Çağdaş Mimarlık başlığıyla; çift sayıyla biten yıllarda mimarlık ama tek sayıyla biten yıllarda güncel sanat alanında iki ulamda ve yaz aylarında Venedik Tersanesi’nde gerçekleştirilen Venedik Bienali’nin vazgeçilemez parçası Venedik Film Festivali’nin kökleri, ta Carnival of Venice’de aranabilir.

En gelişmiş insan hali romantizmin şiirsellik dolu o büyüleyici kentinin simgesi Venedik kentinin karnavalı, Şubat sonuna rastlar. On gün boyunca bir rüya gibi yaşanır. Bu bir maskeli balodur. Maske takmış kişiler, karnaval boyunca, San Marco Meydanı başta olmak üzere tüm Venedik’te dolaşır. Geçmişte bir salgın hastalığa önlem olarak kullanıldığı için hüzünlü suretler resmedilmiş maskeler, aynı zamanda hayatın sıkıcılığından kaçışı ve sosyal statüyü ortadan kaldırmayı temsil eder.

Bu, tarihin derinliklerine köklenmiş karnavaldan da beslenen Venedik Film Festivali’nin en iyi yönetmene taktim edilen Gümüş Ayı Ödülü, geçen yıl, Lido’nun Sala Grande salonunda, The Power Of The Dog filmiyle, Yeni Zelandalı yönetmen Jane Campion’a takdim edildi. Jane Champion’un The Piano filmi tüm dünya sinemasının unutulmaz örneklerindendir. The Power Os The Dog filminin Netflix yapımı olduğunu not etmekte yarar var. Geçen yılki festival jürisi, Audrey Diwan’nın L’Evenement filmini ödüle layık bulmuştu.

Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica adıyla 1932 yılında başlayarak her yıl Ağustos-Eylül kesitinde gerçekleştirilen festivalde en iyi film ödülüne Leone d’oro (Altın Aslan) ve en iyi erkek/kadın oyuncuya Coppa Volpi (Volpi Kupası) ödülü verilir.

Bu festival, sıkı dur, İtalyan Yeni Gerçekçiliğinin ortaya çıkmasına da neden olan Benito Amilcare Andrea Mussolini’nin bir mirası! Festivalde bir dönem, Nazi sinemasının propaganda eseri filme ve yönetmene de ödül takdim edildi (1938). En iyi yönetmen ödülüne layık bulunan Leni Rienstahl’in Olympia filmi, Nazi propaganda filmidir. Ki, Altın Aslan Ödülü’nün yanında Coppa Mussolini ödülü de verilirdi.

Bu yıl 79. kez gerçekleştirilen Venedik Film Festivali’nin Jüri Başkanı Julianne Moore, Amerikalı bir oyuncu... Moore’ün jürisinde Kazuo Ishigurok, Rodrigo Sorogoyen, Leila Hatami, Mariano Cohn, Leanardo Di Costanzo, Audrey Diwan bulunuyor. 79. Venedik Film Festivalinin açılış filmi White Noise’ın yönetmeni Noah Baumbach... Açılış filminde; perdeye, Adam Driver ve Greta Gerwig yansıyacak. Senaryo Don DeLillo’nun aynı adlı romanından uyarlandı. Böylece ilk kez Netflix yapımı bir film, orada açılış filmi.

Call Me By Your Name filmiyle akıllara yer eden yönetmen Luca Guadagnino’nun Bones And All adlı filmi de festivalde tanıtılacak. Yarışma bölümündeki Blonde (Andrew Dominik) filminde (bir gün herkes saçlarını sarıya boyatsa bile, yegâne sarışın kadın) Marilyn Monroe’yu Ana de Armas canlandırıyor.

Yarışma programı: Il Signore Delle Formiche (Gianni Amelio), Saint Omer (Alice Diop), Love Life (Koji Fukada), Tar (Todd Field), The Whale (Darren Aronofsky), Athena (Romain Gavras), L’lmensita (Emanuel Crialese), Monica (Andrea Pallaoro), No Bears (Jafar Panahi), Argentina 1985 (Santiago Mitre), The Eternal Daughter (Joanna Hogg), Bones And All (Luca Guadagnino), beyond The Wall (Vahid Jalilvand), Bardo False Chronicle Of A Handful Of Truths (Alejandro G. Inarritu), The Banshees Of Inisherin (Martin McDonagh), All The Beauty And The Bloodshes (Laura Poitras), Other People’s Children (Rebecca Zlotowski), Our Ties (Roschdy Zem), Chiara (Susanna Nicchiarelli), A Couple (Frederick Wiseman) The Son (Florian Zeller).

Doç. Dr. Cengis T. Asiltürk

Dr. Halil Nacar esnafları dinledi

Adana Batmanlılar Derneği Başkanı Abdurrahim Dursun’dan İtfaiye Dairesi Başkanı Ercan Kandemir’e Ziyaret

Adem Boğa: "Emek en yüce değerdir. Daha adil, daha eşit ve insanca bir yaşam için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz”

BAŞKAN AYDAR: ŞEHRİNİZİN GÜZELLEŞMESİNDE EMEKÇİLERİN KATKISI BÜYÜK

“Kutlu Ocaklarımız; Türk Milletinin yuvasıdır”

ADANA İHH’DAN KURBAN BAYRAMI’NDA MAZLUMLARLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Ceyhan İsmet İnönü Kent Meydanı açıldı

MURAT SUSAR:SPORA VE SPORCUYA DESTEK OLMALIYIZ

ÇUKUROVA’NIN ÜRETEN KADINLARINA DİJİTAL PAZARLAMA EĞİTİMİ

“SUSMAYACAĞIZ”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50

YAZARLAR