SERDAR ERKAN

Tarih: 26.07.2019 17:43

PENCEREMDEN: ESKİ DEVLET HASTANESİ ÜNİVERSİTE YURDU OLMALI

Facebook Twitter Linked-in

         Bu yılki LGS ve YGS Sınavları yapıldı. Önümüzdeki günlerde tercih telaşı bitecek, ancak bu sefer velilerin yaşadığı uygun okullara kayıt ve ulaşım ile üniversite öğrencilerinin barınma ortamı, ulaşım stresi ile zulum devam edecek! Bu konuda belediyelerimize önerilerim var. Toplumun en büyük mağdur grubu olan veliler bu konuda yalnız bırakılmamalı.

       Yapılabilirliği belediyelerin olanakları ölçüsünde değerlendirilip, araştırılarak çözümü için velilere destek olunmalı diye düşünüyorum.

        1/ Her yıl YGS tercihleri sonrasında, Eylül ayında ilimizdeki dört üniversiteye kent dışından gelecek binlerce öğrenci ve aileleri üniversitelere, kayıt ve barınma telaşı yaşamaktadırlar. Bunlardan bir kısmı üniversite yurtlarında, en azından ilk aylarda yer bulamayıp, kalacak yer telaşı ve stresi yaşamaktadırlar. Hatta bazı öğrencilerin zorluklar olanaksızlıklar karşısında kayıtlarını dondurdukları ve iptal ettirdikleri bile olabilmektedir! Bunun için kalıcı veya geçici barınma yerlerinin belediyelerimiz tarafından uygun koşullarda sağlanması önemli bir destek olacaktır.

          Bunun için “ESKİ DEVLET HASTANESİ ÜNİVERSİTE YURDU OLMALI“ çok iyi bir seçenek olabilir. Sağlık Bakanlığı’na ait olduğunu düşündüğüm bu yer, Büyükşehir Belediyemize devredilebilir, geçici veya uzun süreli olarak kiralanıp, sınırlı bir tadilat ile kiralanabilir. Sonuçta uygun ücretlerle öğrencilerin kalması sağlanabilir.

       2/ Heryıl orta öğrenimde LYS ile oturdukları mekanda bir anda okulları imam hatip veya başka bir okula dönüştürülen ve bundan memnun olmayan veliler ve öğrenciler, istedikleri okula gitmek için başka mahalle ve ilçelerdeki çok uzak okulları tercih etmek zorunda kalıyorlar. Bu dönemde öğrencilerin uzak mahallelerdeki okullarına erişim sorunlarına belediyelerimiz yardımcı olabilirler, şöförler ve servisçiler odası ile işbirliği yaparak öğrencilerin ulaşımı için servisler düzenlenebilir.

       3/ Ayrıca kente yeni gelen öğrencilerin, otogara inmelerinden itibaren sorunlarını çözmek için belirli görünür mekanlarda , ÖĞRENCİ DANIŞMA BÜROLARI, ALO ÖĞRENCİ HATTI kurulabilir.

        Ayrıca kent konseyi bünyesindeki emlakçılar odası, eğitim sendikaları, gönüllü dernek ve kuruluşlarla bu öğrencilerin ev kiralama, barınma, Mersin’e uyum vb. diğer sorunlarına yardımcı ve destek olmak için seferberlik başlatılabilir.

       4/ Belediyelerimiz ile ADD , ÇYDD ve YKKED gibi bazı sınırlı sayıda burs sağlama çabalarına karşın yeterli olmadığı bilinmektedir.

       Belediyelerimizin bazı kırtasiyeciler ile anlaşıp, daha düşük maliyetli kırtasiye malzemesi satması teşvik edilebilir veya bazı kırtasiyelerden kendisi toptan alabilir veya tanzim satışları yapabilirler.

       5/ ME. Ü’deki öğrenci ve hocalar bana adaylığım sırasında sorun olarak ilettikleri, öğretim döneminde 07 :00- 11:00 ile 15:00 - 18:00 saatleri arasında Çiftlikköy GMK Bulvarı arasında öğrenciler ulaşımda çok sıkıntılar yaşıyorlar! Bunun çözümü için o saatte Belediye’nin veya hat minibüslerinin ilave seferler koyması kısa vadede çözüm olabilir.

       6/Belediyelerimiz, özellikle öğretim yılı başında çok sorun yaşayan ve tek başına çözüm arayan mağdur öğrenci ve velilerin, “veli dernekleri” altında örgütlenerek sorunlarını Milli Eğitim Müdürlerine, okul idarelerine derli toplu anlatabilmelerine öncülük veya aracılık edebilirler. Sonuç olarak, bu konuda en kısa zamanda özellikle eğitim konusunun tarafları, okul idareleri, eğitim sendikaları ve veliler ile birlikte toplantı ve çalıştaylar düzenlemeli. Eğitim Öğretim Yılı başında yaşanabilecek sorunların çözümünde; belediyelerin yapabilecekleri konusunda sorunları ve çözümleri şimdiden öngörmesi belki çok daha yararlı olacaktır.

serdarerkan 

Serdar Erkan


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —