SERDAR ERKAN


GAZİ MECLİS CUMHURİYETİMİZİN TARİHİ MİRASINI NEDEN RET ETTİ?

İkinci Dünya savaşından sonra kurulan NATO ya Türkiye 1952 yılında kabul edilmiştir. NATO aslında üye devletlerin toprak bütünlüğü ve rejimlerini korumak için kurulmuştur.


Ancak, 1955 deki 6-7 Eylül olayları dahil ülkemizdeki 15 Temmuz 1916 darbesi dahil tüm darbelerde NATO ‘nun parmağı  vardır. 

Güneyimizde  fiilen(defacto) kurulan terör devleti PKK/YPG nin destekçisi ne İsveç’in, NATO'ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda 23 Ocak 2024 tarihinde kabul edildi. TBMM deki  oylamada İsveç’in NATO üyeliği  Gazi Meclis’de  AKP, CHP, MHP ve DEVA milletvekillerinden oluşan 287 üye ile kabul edildi. 55 üye çekimser. 4 üye de RET verdi.

Bu gelişmeyle, Türk Kurtuluş savaşını yöneten ve kazanan Gazi TBMM’ kendi tarihi miras ve özgörevine(misyon) uygun olmayan tarihi bir hata yaptı. 

Çünkü, Türkiye Cumhuriyetinin giriş kapısı TAM BAĞIMSIZLIK(Amasya Bildirgesi); çıkış kapısı YURTTA BARIŞ DÜNYA’DA BARIŞ’dır.

ANGLO NATO’nun tek kutuplu Dünya’ doktrini kapsamımda DOĞUYA DOĞRU GENİŞLEMESİ girişimleri sonucu UKRAYNA -RUSYA savaşı patlak vermiş, Dünyada istikrarsızlık  daha da artmıştır. İlaveten yıllarca Avrupa’da  NATO ile VARŞOVA PAKTI arasında Nükleer Silahlanmaya karşı Barışın ve Detant’ın teminatı olmuş  İsveç ve Finlandiya’nın da, NATO  kafesine alınması Dünya’da istikrarsızlığı ve gerginliği  gelecekte dahada artıracak , Minsk Anlaşması öncesi nükleer silahlanmayı da artırdığı gibi barışı riske sokacaktır. Bu durumda ‘Yurtta ve Dünya’da Barış’ umudu azalacak, 3. Dünya Savaşı olasılığını giderek güçlendirecektir.

Öte yandan, TBMM’deki sayısal dengeyi sağlayan  ve ulusal duyarlılığa sahip iki partinin  CHP ve MHP nin evet oyu vermesi ve bunu baskı altında yapmış görüntüsü Cumhuriyetimizin ‘Tam Bağımsızlık ve Barış şiarına’ terstir. 

Bu yazının  başlığı bu nedenle  yazılmıştır.

Bu konudaki düşüncelerimi ilk kez en geniş şekilde paylaştığım 28 Şubat 2023  tarihli yazım ( Olaf Palme ve İsveç’in NATO Üyeliği) ile bugünkü köşe yazımı tamamlamak istiyorum.

“28 Şubat, hem Dünya’da hem de ülkemizde önemli olayların yaşandığı bir tarihtir. Bu yazımızda Dünya’daki gelişmeler gündeme getirilecektir. 

İsveç Başbakanı ve Avrupa Sosyal Demokratlarının efsanevi lideri

Olaf Palme, Avrupa’da 1. Dünya savaşını destekleyen ve 2. Dünya savaşında Nazilere  karşı yetersiz kalan Avrupa Sosyal Demokratlarının 2. Dünya savaşından sonra parlayan bir yıldızı idi.

1969-1976 ve 1982-1986 yılları arasında iki dönem başbakanlık yaparak İskandinav tipi refah ve demokrasinin temellerini atmıştır.

Özellikle soğuk savaş yıllarında Alman lider Willy Brand ile beraber dış politikada -Silahsızlanma ve Barışı- savunmuştur.

Bu çabaların sonucu  1989 Berlin Duvarı’nın yıkılması sonrasında ABD ve Rusya arasında Nükleer Silahların Sınırlandırılması anlaşması imzalanmış, ve Almanya, Rusya ve Fransa arasında NATO nun daha fazla genişlememdeki için Minsk sözleşmesi imzalanmıştır. Ukrayna savaşına kadar dünya rahat bir soluk almıştır.  

Öte yandan İsveç; iki kutuplu Dünya’da  AKTİF TARAF’SIZLIK tutumu ve üretilen artı değerin daha adil dağıtılmasını sağlayan, katılımcı demokrasi ile sendikaların belirleyici olduğu sosyal refah devletini hayata geçiren Sosyal Demokrasinin Dünya’da örnek gösterilen bir ülkesi olmuştur.

OLAF PALME VE ANNA LİNDH  NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Olaf Palme’nin dış politikada, soğuk savaş yıllarında Sovyetler Birliğinin Çekoslavakya’yı işgaline ve Güney Amerika dahil tüm diktatörlüklere  karşı çıkmış, detant (yumuşama) politikalarını desteklemiştir. Ancak, Filistin’de İsrail’lilerin  baskı ve şiddetine, Güney Afrika’da Apartehid (ırk ayrımcılığı) rejimine karşı çıkması ve Bandung  Bildirisiyle (Ulusal Bağımsızlık, iç işlerine karışmazlık, Barış İçinde egemen Birlikte yaşama, kültür ve kalkınma için işbirliği) uyumlu tutumu ve Latin Amerika’da faşist askeri darbelere karşı çıkması nedeniyle emperyal odakların tepkisini çekti ve Olaf Palme 28 Şubat 1986 tarihinde suikastle öldürüldü.  11 Eylül 2003 yılında, gene  suikast sonucu öldürülen İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh de Olaf Palme gibi Isveç’in sevilen politikacısıydı. Batının ve Rusya’nın Dünya’nın her yerindeki  iki yüzlü politikalarını eleştiriyordu.

Her ikisinin de öldürülmesinin etkisi, özellikle İsveç ve Avrupa için, göründüğünden fazla oldu. Batı basınında artık birkaç kuşak için  belli liderlik vasıflarına ve sahip olduğu entellektüel birikimi üslûbuna dökebilecek politikacıların İsveç’ten çıkması zor olacağına dair yazılar çıktı. Keza zaten sinmeye meyilli olan toplumsal figürler, artık sesini çıkaramayacak duruma getirildi.

Bugün, Olaf Palme ve Willy Brand’ın temellerini attığı ve İskandinav bölgesinin kendine özgü gelişimi ve özerk Avrupa fikri,  İsveç ve Finlandiya’nın NATO kafesine girmesiyle sonlandırılacaktır.

Böylelikle artık özelde İsveç ve Finlandiya , genelde AB uzun yıllar Anglo-Sakson ve Brüksel’deki tekelci bürokrasinin dayatmaları ile nereye çekerse oraya gidecektir.

Nitekim de, İsveç (ve Finlandiya) yıllardır sürdürdüğü ‘aktif tarafsızlık’ politikalarını bırakarak, Ukrayna savaşı ve Rus işgali ile İsveç’li politikacılar ve kitleler ‘öcü geliyor’ diye korkutulup, NATO ya girmeye ikna edildiler. Böylelikle,  Angela Merkel ‘in de siyasetten çekilmesi ile özerk Avrupa artık tamamen zayıfladı. 

KATILIMCI DEMOKRASİ   GELECEĞİN YÖNETİM BİÇİMİDİR

Olaf Palme ; Refahı, Barışı, Kültürü ve katılımcı (müzakereci) demokrasiyi hayata geçiren sosyal demokrat bir siyasetçidir . 

Katılımcı demokrasinin ilk teorisyeni Jurgen Habermas ’dır. (iletişimci eylem filozofu), saydamlığı(ironi ve empatik olmayı), müzakereciliği çoğulcu katılımı savunur.

Dünya tarihinde demokrasinin algoritmik gelişimini sıralarsak; 

1-Monarşi (kral+parlemento) son veren Devrimci Demokrasi(1789 Fransız Devrimi; 1917 Rus Devrimi  ve 1923 Türk Devrimi)

2-Temsili demokrasi(kadınlar ve gençleri katan  genel oy eksenli merkezli)

3-Liberal Demokrasi (Sermayenin baskın olduğu Anglo-Sakson demokrasi)

4-Temsili ve Çoğunlukçu Demokrasi (Parlementer demokrasi)

5-Katılımcı(müzakereci)  Demokrasi 

6- Simüle Demokrasi( mış gibi sözde ve distopik demokrasi)

7- Varoluşsal Demokrasi (BM ile uyumlu ,Doğal varlığı, insanlığı ve uygarlığı savunan demokrasi) 

Günümüzde demokrasilerin varlığını  sürdürülebilmesi için güçlü ekonomi, güvenlik ve özgürlükçü tavır gerekiyor.

Katılımcı(müzakereci) demokrasi , Olaf Palme’nin uygarlığa hediye ettiği ‘doğrudan demokrasi’ de denilen halkın seçim ve sonrası süreçlere de aktif katıldığı yönetim biçimidir.

Ancak, refah devleti için  tek başına katılımcı demokrasi de yeterli değildir. Bununla birlikte kamucu, halkçı, kültürel ve planlı refah ekonomisi de hayata geçmediği sürece, tek başına katılımcı demokrasi de  geçersizdir.

Birlikte düşünülüp planlanmadığı takdirde hayata geçirilmesi bu satırların yazarına göre  mümkün görülmemektedir.

Özellikle önümüzdeki seçimlerde, iktidara gelmesi beklenen millet ittifakının  yerelde  ‘katılımcı demokrasi’ ile Atatürk’ün karma ekonomisinin temelleri olan özellikle kamucu, halkçı planlamacı ekonomiyi de hayata geçirerek vahşi(kuralsız) neoliberal politikalara ve onun 22 yıllık yol arkadaşları olan etnikçi /mezhepçi  politikalara  pirim verilmemesi gerekmektedir.

Aksi halde zamanla, bugünkü iktidarın düştüğü yanlışlara düşülmesi kaçınılmaz olabilecektir.”

Değişim beklentisi taratan CHP nin bu oylamadaki tutumu Umutları kırmıştır.

Serdar ERKAN

26.01.2024

Cem Vakfı Adana Şubesi Emrah Kozay ve Oya Tekin'i ziyaret etti

Klima zorunluluğu ne zaman başlayacak? Dolmuşun açık bırakılan kapısından düşen kadın yaşam mücadelesi veriyor

Kapısı açık otobüsten düşen kadın ağır yaralandı

Toz taşınımı Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı

18 ilden 400 satranç sporcusu Adana’da yarıştı

Minikler 23 Nisan’da gondolla gezdi

Yalana ve şantaja asla boyun eğmeyeceğiz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Adana’da görkemli bir şekilde kutlandı

Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Öğretmen atama sayılarını bu hafta içerisinde açıklayacağız"

İlber Ortaylı bindiği uçakta rahatsızlandı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR