PINAR ÖZGÜVEN DUMAN


ÇİZGİ FİLMLERDE “MOMO” TEHLİKESİ..

Son dönemlerde fark ediyorum ki ekranlar, tabletler, telefonlar, youtube’ lar son dönemin emziği niteliğinde olmakla birlikte sadece küçük yaş grubu çocukları değil tüm yaş grubundan herkesi etkilemektedir. Özellikle videoların içe


ÇİZGİ FİLMLERDE “MOMO” TEHLİKESİ..

IMG-20190121-WA0007

                “Mavi Balina” bitti.. “Momo” başladııı.. diyemeyeceğim çünkü biri biter bir başkası başlar. bunların sonu yok.. Son zamanlarda ne de sık duyar olduk bu tarz oyunların zararlarını, aslında öncesinde de vardı şuanda da var yarın da olacak. Sadece isimleri değişerek biri bitecek diğeri başlayacak. Amaç hiç değişmeyecek..

         Bu aralar sıkça duyduğumuz youtube çocuk videolarının arasında, popüler videoların arasında reklam videosu şeklinde çıkıp “kendine zarar vermezse gece gelip öldüreceğini” söyleyen “Momo” gündemde..

       Az çok ebeveynler bu tarz içeriklerin içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunu düşünüyorum. O yüzden bu tür oyunların içeriğinden bahsetmek yerine ucu sonu belli olmayan bu derya deniz internet ile bir arada olan çocuklarınıza neler yapabileceğiniz üzerine bu yazımı yazmak ve sizlerle paylaşmak istedim. Son dönemlerde fark ediyorum ki ekranlar, tabletler, telefonlar, youtube’ lar son dönemin emziği niteliğinde olmakla birlikte sadece küçük yaş grubu çocukları değil tüm yaş grubundan herkesi etkilemektedir. Özellikle videoların içeriğine gizil ya da alenen yerleştirilen reklamlar, korku ögeleri, cinsel içerikli ögeler çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

                              “Peki nasıl korurum ben çocuğumu?”

         Öncelikle çocuğunuzu internetin dipsiz karanlıklarında baş başa bırakmayın.

     İlk yapmanız gereken çocuğunuzun ekrana ne kadar maruz kaldığını ve ne tür şeyler izlediğini gözlemlemeniz...

     İkinci olarak çocuğunuza “Sınırlar” koymanız...

 

indir (43)Susması için onun eline telefon vermeyin..!

    Başka seçenekler oluşturmanız ve daha fazla duyusal anlamda çocuklarınızla vakit geçirmeniz ki ihtiyaçları karşılandığında zaten pek sanal dünyaya açılma isteklerinde bulunmayı tercih etmeyecekler. Onlarla oyun oynayın, duyusal etkinlikler yapın, çocuğunuzun yaşı biraz daha büyükse (10 – 13) çocuğunuzun ihtiyacını görün, size verdiği sinyalleri anlamaya çalışırsanız birlikte aranızdaki ilişkiyi artırıcı etkinlikler de oluşturabilirsiniz.

    Genelde tüm sanal ortamda bundan birkaç hafta öncesine kadar “Mavi Balina” ile karşılaşıyorduk şimdi de tüm paylaşımlarda, hikayelerde, instagramda, durumlarda, facebooklarda her yerde karşımıza “Momo” çıkıyor öyle değil mi?

    Tüm ebeveynler panik halindedir şimdi diye düşündüm ve yazıma yapmamanız gereken şeylerden de kısaca bahsetmek istedim.indir (42)

Çocuklar adı üzerinde “Çocuk”.. Onları bir yetişkinmiş gibi karşımıza alıp “bak kızım / bak oğlum böyle böyle bir oyun varmış..” gibi gibi cümleler kurma fikriniz varsa bu yazımdan sonra olmasın. Çünkü onlar bir yetişkin gibi anlamaz, anlamlandıramaz. Yaşları gereği beynin ön frontal (soyut düşünme, problem çözme, yaratıcılık, hayal kurma…) bölgesi gelişim aşamasında taaa ki ortalama 12 yaşı civarına kadar.. Bundan dolayı da bu durum onlarda “Korku” “Kendi yatağında uyuyamama” “Gece alt ıslatması” “ Davranış problemleri” gibi regrese davranışlar gözlemlemeniz oldukça yüksek ihtimal.

                              Peki çocuğumla nasıl konuşacağım?

      Çocuklar metaforlarla konuşurlar. Her söylemlerinde bir anlam vardır. O yüzden bir yetişkinin onu duyması, onu görebilmesi çocuk içinde büyük anlam taşımaktadır. Sizlerde onlara bu durumu anlatan “sembolik oyunlar” kurup birlikte oynayabilirsiniz. Ayrıca büyük resimli sayfalarda ki resimlere bakıp hikayeler uydurabilirsiniz. Hikayeler üzerinden anlatabilirsiniz .indir (42)

Böylece çocuğunuz regüle olmadan onun bilinç altına mesajı göndermiş ve ebeveynler olarak çocuğunuza bu veya buna benzer durum ile karşılaştığında nasıl baş edebileceğini öğretmiş oluyorsunuz.

    Çocuklarınızın her daim yanında olamayacağınızı ve onları koruyamayacağınızı hatırlatmak istiyorum..!

    Her daim de yanında olamayın da zaten ki çocuklarınızın hem özgüvenleri gelişsin hem de hayatta karşılaşabileceği tüm zorluklar ile nasıl baş edebileceğini öğrensin öyle değil mi? Ebeveynlerin çocuklarına bırakabileceği en büyük miras bu olsa gerek diye düşünüyorum.indir (42)

Oyun, yetişkin hayatı için bir hayat provasıdır der Byron. Ne de güzel söylemiş.. Bol oyunlu haftalar diliyorum.indir (42)

 

Deneyimsel Oyun Terapisti

Pınar Özgüven Duman

@oyunterapistiadana

@terapimer

Çukurova Üniversitesinde “Dünyaları Yiyoruz” Etkinliği Farklı Kültürleri Tek Mutfakta Buluşturdu

TÜRKİYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU DRONE TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1. ETAP SIRALAMA YARIŞI SONUÇLANDI

Adana’nın İlk Çağdaş Sanat Fuarı’nın Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen’den Büyük Başarı

Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndan Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye Direkt Uçuşlar 15 Haziran İtibarıyla Başladı

Gazze’de Soykırıma Sessiz Kalmak Müslüman Devletlere Yakışmıyor

Kan Bağışı: İyilik Hareketidir

VALİ KÖŞGER’DEN AKKAPI KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE EĞİTİM DERNEĞİNE ZİYARET

Adem Boğa: "Babalarımız bizlerin mihenk taşlarımızdır"

Esendemir, “Hiç kimse gazetecileri zan altında bırakamaz”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR