• BIST 100

    17330,64%1,16
  • DOLAR

    43,70% -0,05
  • EURO

    51,85% -0,14
  • GRAM ALTIN

    6997,63% -1,09
  • Ç. ALTIN

    11672,76% -0,70

TARIMDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların ciddi manada olumsuz etki yaptığını söyleyerek “Aşırı sıcaklar ürün hasatlarını öne çekiyor, verim kayıpları yaşanıyor” dedi.

Güncel 26.06.2024 12:41:00 0
TARIMDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ


OSMAN BAĞIŞ, “GELECEĞE DAHA ÜMİTLE BAKAN BİR KENT OLMALIYIZ”
Adana’nın nitelikli göç verdiğini, nitelikli beyin göçünün durdurulması gerektiğini ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, ATB Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “Yıllarca çeşitli illerden insanlara kucak açan kentimiz artık tersine göç ile anılıyor. Verimli toprakları, gelişmiş sanayisi ve uygun iklim koşulları nedeniyle on yıllardır göç alan ilimiz; son yıllarda aldığından daha çok göç verir hale geldi. İlimizin özellikle eğitimli ve vasıflı insanları göç ediyor. Adana’dan özellikle İstanbul’a yoğunlaşan beyin ve sermaye göçü Adana’mızı olumsuz etkilemektedir. Bu göçü durduramazsak önümüzdeki yıllarda etkisini daha fazla hissedeceğiz. Bunun önüne geçmek için daha güvenli, daha huzurlu, işbirliği yapan, birlikte hareket eden ve geleceğe daha ümitle bakan bir kent olmalıyız. Daha fazla çalışıp, daha fazla üretmemiz, daha fazla istihdam alanı oluşturmamız gerekiyor ki; dışarıya bu göçü vermeyelim. Genellikle doğu illerden göç alıp İstanbul, Ankara, Antalya gibi batı illerimize göç verdiğimiz görünüyor. Bunları önleyecek tedbirleri almamız gerekiyor. Bu konuda devletin yapması gerekenlerde var ama en büyük görev biz Adanalı iş insanlarına, siyasetçilere, yöneticilere ve sivil toplum örgütlerine düşmektedir. Herkes bir an önce elini taşın altına koymalıdır” dedi.

ŞAHİN BİLGİÇ, “ÜRETİCİ HANGİ ÜRÜNDE PARA KAZANACAKSA ONU EKİYOR”
Bölge tarımının güncel durumu ve geleceğiyle ilgili bilgi vererek aylık değerlendirmesini yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Çukurova, Türkiye'nin en verimli tarım bölgelerinden biri olarak, iklimi, toprak yapısı ve su kaynaklarıyla tarımsal üretim için ideal koşullara sahiptir. Bölge, geniş ürün çeşitliliği ve yüksek verimlilikle, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Geçmişte "Beyaz Altın" olarak bilinen pamuk: bölgenin en önemli ürünüydü. Ama bugün üzülerek görüyoruz ki Pamuk üretimi bölgemizde yok denecek hale gelmiştir. Bunun yerini farklı alternatif ürünler aldı. Bir gerçek var ki; üretici hangi üründe para kazanacaksa onu ekiyor. TMO’nun açıkladığı buğday müdahale alım fiyatlarından sonra buğday ve arpa fiyatlarında da bir gevşeme oldu. Fiyatların dengeli bir noktaya gelmesi temennimizdir. Ülkemizin beslenmesinde en önemli gıda olan buğday üretilmek zorundadır. Her platformda tarımın sürdürülebilir olmasını önemsediğimizi dile getiriyoruz.”

 

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DAHA DA ÇOK HİSSEDİYORUZ
Bölgenin aynı zamanda mısır bölgesi olduğunu da ifade eden Başkan Bilgiç, “Mısırda bu senede bir milyon ton’un üzerinde rekolte beklentimiz var. Çukurova’da yetişen mısır, ithal mısırdan daha kalitelidir. Nişasta ve yem sanayisi gibi birçok alanda kullanılan mısır ekiminin artarak devam etmesi için üreticisinin ayakta kalabilecek halde olması lazım. Ayrıca Adana ve çevresi, portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin üretiminde Türkiye'nin lider bölgesidir. Narenciye, hem iç piyasada tüketilmekte hem de önemli ihracat kalemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Geçen yıl dalında kalan narenciye de sıkıntılar yaşanmıştı. İnşallah bu sene yaşanmaz. Ancak mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklardan dolayı problem yaşanmaya başladı. Akdeniz Meyve Sineği konusunda Adana Valiliğimiz ve Büyükşehir belediyemizle ciddi çalışma yapıyor. ATB olarak bizlerde bu konuda elimizden geldiğince destek veriyoruz. Çukurova’mız sebze ve meyve üretimi ile dikkat çekmektedir. Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ile karpuz, kavun, şeftali erik gibi meyveler, bölgenin tarım çeşitliliğini yansıtmaktadır. Ne var ki aşırı sıcaklar bunları da olumsuz etkilemiştir. Tüm tarım ürünlerinde ciddi sıkıntılar yaşanan günleri yaşıyoruz. Mayıs Haziran ayında Temmuz Ağustosta görülecek sıcaklarla karşı karşıyayız. Burada sulama çok önem arz ediyor. Vahşi sulamadan hemen vazgeçilmelidir. Sulama sistemlerinin modernizasyonu ve etkin su yönetimi, tarımsal verimliliği artırır ve maliyetleri düşürdüğü gerçeği unutulmamalıdır. Bizler, Adana Ticaret Borsası olarak, tarım sektörünün gelişmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis Gündem Maddelerine geçildi.
 

Kütahya'da Halk Eğitimi resim sergisi yoğun ilgi gördü

Kütahya'da Ramazan hazırlıkları tamamlandı

Aydın'da çürüyen ağaç yola devrildi, facia ucuz atlatıldı

Adana'da Orman Yöneticilerine Liderlik Eğitimi Başladı

Gaziantep'te kavşak kazasında motosikletli hayatını kaybetti

Yayman: AK Parti Sessiz Devrimlerin Partisidir

Filiz Kepme: "Roma yolunda ilerleyen 'Lider' öğrencilerimizin başarıları ile gurur duyuyoruz"

Kozan'da uyuşturucu ve hırsızlıktan aranan 3 kişi yakalandı

Eskişehir'de TOKİ'nin 6 bin 55 aileye ev kurası başladı

Otoyolda araç içinde sır ölüm: Başından tüfekle vurulmuş halde bulundu

Şehitkamil'de Öğrenciler Orman Temizliği Yapıp Kuş Yuvası Astı

Denizli'de Dart Şampiyonası: 450 Sporcu Yarıştı

Türkiye–Afrika Ticaretine Adanalı İmza: Kaymak Görevde

EĞİTİM-BİR-SEN İLÇE BAŞKANLARI VE KADINLAR KOMİSYONU İSTİŞARE TOPLANTISINDA BULUŞTU

Ağrı Spor Lisesi öğrencileri halterde Türkiye şampiyonu oldu

Mersin'de düğünde silahlı kavga: 1 çocuk dahil 8 yaralı

Şehit polis memuru Mustafa Kemal Açıkgöz anıldı

ER-VAK'ta Erdal Güzel yeniden başkan seçildi

Eğitim-Bir-Sen Adana'da İstişare Toplantısı Düzenledi

Eğirdir'de Şehit Kabirleri Düzenli Denetleniyor

Şehit Mustafa Özkardeş için Gecek köyünde mevlit düzenlendi

Feke Barajı doluluk oranı arttı, eski bina sular altında kaldı

Gaziantep'te kavgaya aracıyla dalan şahıs yakalandı

Eski Muğla Evleri Restorasyonla Geleceğe Aktarılıyor

Mersin'de ibadethaneler Ramazan'a hazır

Osmangazi'de Liseli Orkestralar Yarışması'nın Kazananları Belli Oldu

Adana'da sokak köpekleri genç kıza saldırdı

Adana'da motosiklet hırsızları 'gezmek için aldık' dedi

Akıncı: Türkiye bölgede savaş istemiyor

Mersin'de sağanak sonrası dereler coştu, Akdeniz kıyısı çamurla kaplandı

Yükleniyor

ÇUKUROVA BELEDİYESİ “ALZHEİMER” KONUSUNDA FARKINDALIK YARATIYOR

BAŞKAN OYA TEKİN’DEN 5 OCAK MESAJI: “KALPLERİMİZ BİR, MÜCADELEMİZ BİR” BAŞKAN TEKİN:”UMUDU VE DİRENCİ DİRİ TUTUYORUZ”

Çorba ikramıyla vatandaşın içini ısıttılar

Yüreğir’in İlk Kent Lokantası Dervişler’de Açıldı

Seyhan Belediyesi Çocuklara Trafik Kültürü Aşılıyor

TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM SARIÇAM’DA BAŞLADI

YAŞ ALMAK DEĞİL AKTİF KALMAK ÖNEMLİ

Yüreğir Belediyesinden Amatör Spora 1 Milyon Tl’lik Destek

Ceyhan Belediyesi’nden Kuaför ve Güzellik Salonlarına Yönelik Denetim

Engelsiz Yaşam Parkı Yeniden Düzenleniyor, Tüm Paydaşlara Açılıyor

Denizli'de Dart Şampiyonası: 450 Sporcu Yarıştı

Ağrı Spor Lisesi öğrencileri halterde Türkiye şampiyonu oldu

Adana 01 FK, Ömer Faruk Mahir ile yolların ayırdı

Sivasspor Adana Demirspor maçı hazırlıklarına başladı

Bayburtlu sporcu Demirbaş Türkiye ikincisi oldu

Yıldızlar Voleybol Yarı Finalleri Tamamlandı

Erzurumspor FK, Adana Demirspor'u 7-0 mağlup etti

Erzurumspor FK, Adana Demirspor'u 7-0 mağlup etti

Adana Demirspor Başkanı: 'Kulüp artık halkın, sorumluluk şehrin'

Kozan'da liseliler kavgadan centilmenliğe geçti, kupayı birlikte kaldırdı

Yayman: AK Parti Sessiz Devrimlerin Partisidir

Akıncı: Türkiye bölgede savaş istemiyor

Bakan Bayraktar: "Enerjide bağımsızlık hedefimiz"

Turan: İsrail'in yayılmacı politikalarına müsaade etmeyiz

Bakan Ersoy: Batman'da Kültür Altyapısında Büyük Dönüşüm

CHP'li Özel, şehit ve gazi dernek temsilcilerini kabul etti

Yılmaz: Yükseköğretimde köklü dönüşüm tamamlandı, 7 milyon öğrenciye ulaşıldı

Genç Parti Adana İl Başkanlığına Ramazan Arık atandı

Bakan Güler Kilis'te esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Nurdağ-Kahramanmaraş Hızlı Tren Hattı Projesi Hızla İlerliyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12

YAZARLAR