• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Sağlıkta 2025 bilançosu: Koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modeli

Sağlıkta 2025 bilançosu: Koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modeli

Sağlık 30.12.2025 18:03:40 0
Sağlıkta 2025 bilançosu: Koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modeli
Sağlık Bakanlığı, 2025 yılında ‘Sağlıklı Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetleri, dijitalleşme, yerli üretim ve farkındalık kampanyalarıyla sağlık sistemini güçlendirmeye yönelik çok sayıda uygulamayı hayata geçirdi.
Sağlık Bakanlığı 2025 yılındaki çalışmalarını, ‘Sağlıklı Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda; ‘Koruyan, Geliştiren, Üreten Sağlık’ modelini esas alarak sürdürdü. ‘Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek’, ‘Dumansız Türkiye’, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ ve benzeri kampanyalarla, hastalanmadan önce sağlığı önceleyen bir yaklaşımla toplumda sağlıklı yaşam kültürü oluşturmayı hedefleyen Bakanlık, pek çok yeniliği de hayata geçirdi.

Koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirildi
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bu yıl, 40-69 yaş arasındaki 1 milyon 40 bin 885 kişiye mamografi taraması yapıldı. Ulusal Mamografi Raporlama Sistemi sayesinde son 1 yılda 25 binden fazla kadında kanser erken teşhis edildi. Daha fazla vatandaşın ücretsiz kanser tarama hizmetlerinden haberdar olması için kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme uygulaması hayata geçirildi. Bu kapsamda yaklaşık 15 milyon vatandaş kanser taramalarına davet edildi.

Kronik hastalıklara erken teşhis
Hastalık Yönetim Platformu’nda (HYP) yer alan ‘diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler risk, obezite, yaşlı değerlendirme, koroner arter hastalığı, kronik böbrek hastalığı, inme, astım, KOAH’ modülleri aracılığıyla son 1 yıl içinde 69 milyon tarama ve 43,6 milyon izlem yapıldı.

Çocukluk çağı aşı takvimine yeni aşılar eklendi
Bu yıl, Türkiye’de 1998 yılından itibaren uygulanan Hepatit B aşısı ile 2008 yılından bugüne uygulanan beşli karma aşıyı (difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, hemofilus influenza tip b) bir araya getiren ‘altı bileşenli karma aşı’ uygulamasına başlandı. Ayrıca; aşılama programına tetanos-difteri-aselüler boğmaca (TDAB) aşısı da eklendi.

Randevuya erişimde kolaylık
Vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile aile hekimlerine; ‘muayene randevusu’ alabildiği Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) 2025 yılından 388 milyon 95 bin 539 randevu alındı. Sistemden günlük verilen ortalama randevu sayısı 1,7 milyonu buldu. Sistem, 81 ilde 72 branşta aynı güne, 73 ilde aynı günde tüm branşlara randevu verilebilecek hale getirildi. Yapılan düzenleme ve iyileştirmelerle; randevu bekleyen hasta sayısı 4 milyondan 400 binin altına düştü. Randevu bekleyen vatandaşların oranı ise yüzde 90 azaldı.
Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Gebe Okullarına vatandaşların MHRS üzerinden randevu alarak da gidebilmesi sağlandı. Ayrıca şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarına MHRS’de randevu önceliği tanındı. Aynı zamanda bu yıl, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu talebi oluşturmadan önce vatandaşların tercihine sunmak üzere ‘aile hekimine yönlendirme’ uygulaması devreye alındı. Ayrıca, aile hekimliklerinde akupunktur ve fitoterapi uygulamaları başladı.

Kampanyalarla farkındalık çalışmaları
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, ‘Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek Programı’ yürütülmeye başladı. Programın başlangıcından bu yana 855 okulda 284 bin 723 öğrenciye ulaşıldı. ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ Kampanyası kapsamında 3 ayda Türkiye genelinde 10 milyondan fazla vatandaşın boy-kilo ölçümleri gerçekleştirildi. Çalışmalar sonucunda vücut kitle endeksleri hesaplanan vatandaşların yaklaşık yüzde 65’inin fazla kilolu olduğu tespit edilerek Sağlıklı Yaşam Merkezleri’ndeki diyetisyen ve fiziksel aktivite danışmanlarına yönlendirme yapıldı.
‘Dumansız Türkiye’ sağlık iletişimi kampanyası yürütüldü. 81 ilde çapraz denetimlerle kafe ve restoranlarda sigara yasağına uyulup uyulmadığına dair denetimler yapıldı. 4 milyonu aşkın denetimde 30 binden fazla ihlal tespit edildi. Öte yandan Tütünle Mücadele Timleri (TİM) 700 bine yakın vatandaşa ulaştı. 277 bin vatandaş ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına yönlendirildi. Mobil sigara bırakma poliklinikleri ve TİM’ler tarafından 180 binden fazla vatandaşa danışmanlık hizmeti verildi. ‘Normal Doğum Eylem Planı’ sayesinde primer sezaryen oranında 4.1 puanlık yani yüzde 12,3’lük düşüş sağlandı.

Anne adaylarına rehberlik edecek uygulamalar
Bu yıl, anne dostu hastane sayısı 39 yeni hastane ile 194’e yükseldi. Gebe Okullarında 554 bin 824 gebeye eğitim verilirken; ‘Her Gebeye Ebe Uygulaması’ kapsamında 377 bin gebeye ulaşıldı. Annelik Yolculuğu Mobil Uygulaması ile gebelik, doğum, lohusalık ve 0-2 yaş arası bebek bakımıyla ilgili bilimsel bilgiler kullanıcıların ücretsiz erişimine sunuldu. Uygulama mobil marketlerden 76 bin kez indirilerek binlerce anne ve aileye ulaştı.

Sağlıkta dijitalleşme hız kazandı
E-nabız üzerinden hizmet veren ‘NeyimVar?’ uygulaması ile son 1 yılda 5,9 milyon kişi randevu alırken hastalık belirtilerine göre, doğru branşa yönlendirildi. RADIS-Akılcı Görüntüleme Karar Destek Sistemi projesi ile gereksiz görüntüleme tetkikleri azaltıldı, maliyetler düşürüldü. Evde Sağlık Yönetim Sistemi’ne (ESYS) e-Rapor entegrasyonu ile tam bağımlı veya 80 ve üstü yaştaki kişilere ait 583 bin 493 raporun otomatik olarak yenilenmesi sağlandı.
‘Dijital organ bağışı düzenlemesi’ ile bağışın e-Nabız Sistemi üzerinden yapılması sağlanarak bağış süreçleri kolaylaştırıldı. Uygulamanın hayata geçirildiği ekim ayından itibaren yaklaşık 45 binden fazla vatandaş organını e-Nabız profili üzerinden bağışladı.

Milli teknoloji hamlesinin sağlıktaki yansıması ‘üreten sağlık’
‘Üreten Sağlık’ modeli kapsamında verilen proje destekleri ile 41 adet yerli ürün geliştirme projesi başlatıldı. Bu kapsamda;
ASELSAN ile geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesinin ilk testleri başarıyla tamamlandı. Yerli üretim cihaz, gelecek yıldan itibaren Türkiye’deki hastanelerde kullanılacak.
Glikoz seviyelerinin 24 saat boyunca anlık izlenmesini sağlayan Yerli Sürekli Glikoz İzleme Cihazı’nın ise üretimi tamamlanarak klinik çalışmalarına başlandı.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Biyoteknoloji Enstitüsü ile Kanser Enstitüsü’nün ortak projesiyle CAR-T hücre tedavisi Türkiye’de yerli imkanlarla geliştirildi.
ASELSAN iş birliğiyle Mobil Dijital Röntgen Cihazı geliştirildi ve kamu hastanelerinde cihazların kullanımına başlandı. ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli otomatik şok cihazının- Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) dağıtımına başlandı. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda TÜSEB-Biosys iş birliğiyle geliştirilen Ev Tipi Mekanik Ventilatör ’Bioxy’nin ilk kez tanıtımı yapıldı.
Aşıdan biyoteknolojiye, tanı kitlerinden yapay zeka destekli tıbbi cihazlara kadar sağlık teknolojileri alanında Ar-Ge ve Ür-Ge amaçlı bin 924 (1.924) proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklendi. ‘Üreten Sağlık’ modelinin en önemli adımlarından biri olan ‘4Fikirden Ürüne Portalı’ hayata geçirildi.

SMA ilacının yerli üretimi ve yerli aşıların üretimi
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Polifarma İlaç arasında SMA ilacının yerli üretimine ilişkin protokol imzalandı. İlacın seri üretimine 2026 yılında geçilmesi hedefleniyor. Kuduz ve Kırım Kongo aşılarının tamamen yerli üretimi için yürütülen laboratuvar çalışmalarının son aşamasına gelindi.

İlaç, kozmetik ve tıbbi cihaz denetimleri sürdürüldü
Sağlık Bakanlığı 2025 yılında ilaç, tıbbi cihaz, kozmetik, biyosidal ürünler (vücutla temas eden) ile sağlık beyanıyla yapılan satış ve tanıtımlara ilişkin denetimlerini aralıksız sürdürdü. İnternet, sosyal medya ve benzeri mecralarda yapılan ilaç satış veya tanıtımlarına yönelik denetimleri sonucunda, 1418 internet sitesinin erişime kapatılması sağlandı. Yine aynı mecralarda, sağlık beyanı kullanılarak yapılan ürün satış ve tanıtımlarına yönelik denetimlerde 3407 internet sitesi erişime engellendi. Mevzuata aykırı satış ve tanıtımlara yönelik olarak idari para cezaları uygulandı.

Sağlıkta dijital denetim dönemi
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla, tüm sağlık kuruluşlarında dijital denetimler başlatıldı. Sağlık hizmet sunumunda karşılaşılan gerek finansal gerekse insan sağlığı açısından riskli olabilecek durumları yapay zeka destekli veri analiz yöntemiyle tespit ederek önleyen, Risk Esaslı Denetim Sistemi’nin (REDES) başarı oranı yüzde 90’ın üzerine çıktı.

Acil sağlık hizmetleri 2025 yılında da kesintisiz devam etti
Acil sağlık hizmetleri ülke genelinde tüm kırsal bölgeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı, acil sağlık hizmetleri istasyon sayısı 3 bin 574 ’e çıkarıldı. Türkiye’de, 2025 yılında yaklaşık 6,5 milyon hasta veya yaralı kara ambulanslarıyla, 3 bin 206 hasta veya yaralı deniz ambulanslarıyla, 50 bin 684 hasta veya yaralı ise hava ambulanslarıyla hastanelere nakledildi. Sağlık yatırımları hız kazandı. Bu yıl Türkiye genelinde 60 yeni ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesisinin yapımı tamamlandı. 302 yeni Aile Sağlığı Merkezi ve 71 Sağlıklı Hayat Merkezi açıldı.

80 yaşında, 66 yıldır berberlik yapıyor

Seçer: Eğitimli Gençler Mersin'i Geliştirecek

AFAD paletli araçla köydeki hastaya ulaştı

Bursaspor, Yeni Mersin'i 3-0 mağlup etti

Özel Yalova'da konuştu: Vizesiz Avrupa, devlet kreşi ve halkın iktidarı sözü

Adana'da trafik tartışması: Motosikletli kaskla servis camını kırdı

Bakan Yerlikaya: 'Başaramadılar, başaramayacaklar'

Kırklareli Valisi Vize köylerinde vatandaşlarla buluştu

Uğur Mumcu Bursa'da anıldı: Kalemi yolumuzu aydınlatıyor

Ali Gaffar Okkan ve 5 polis şehit edilişinin 25. yılında anıldı

Eski eşine kimyasal saldırı: Saldırganın kaçış anları kamerada

Gaziantep'te eski eşe kimyasal saldırı: Kadın yoğun bakımda, baba isyan etti

Kepez'in Yıldız Kızları Hentbolda Türkiye Şampiyonu Oldu

Erciyes Kayak Merkezi'ne dünyadan ve Türkiye'den yoğun ilgi

Ali Gaffar Okkan, şehadetinin 25. yılında anıldı

Mersin'de drift yapan sürücüye 58 bin 217 TL ceza ve araç men

Düzceli Liseliler Gastronomi Yarışmasında Gümüş Madalya Kazandı

Özel Eral Okulları TIES’e Ev Sahipliği Yaptı

Gaziantep'te kar sonrası tüm yollar açık

Mersin'de fırtına gezi teknesini batırdı

Mersin'de çocuklar yarıyıl tatilinde bilim merkezinde keşfediyor

6 ilde yasadışı bahis operasyonu: 13 tutuklama, 50 milyon TL'lik hacim

AK Parti Adana'da İstişare ve Birlik Vurgusu Yaptı

Hatay'da 118. yeni cami 'Gazze Şehitleri Camii' açıldı

Akçadağ Belediye Başkanı Hastane Ziyareti Gerçekleştirdi

Şehit Mesut Koyun anısına Şavak Aşireti futbol turnuvası sona erdi

Adana'da fabrika yangını kontrol altına alındı

Kubilayhan Yücel: Gelecek Yılın Takımını Şimdiden Kuruyoruz

Bandırmaspor, Adana Demirspor'u 3-0 Yendi

Şehitkamil'de kar mücadelesi 7/24 sürüyor

Yükleniyor

BAŞKAN OYA TEKİN’DEN 5 OCAK MESAJI: “KALPLERİMİZ BİR, MÜCADELEMİZ BİR” BAŞKAN TEKİN:”UMUDU VE DİRENCİ DİRİ TUTUYORUZ”

Çorba ikramıyla vatandaşın içini ısıttılar

Yüreğir’in İlk Kent Lokantası Dervişler’de Açıldı

Seyhan Belediyesi Çocuklara Trafik Kültürü Aşılıyor

TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM SARIÇAM’DA BAŞLADI

YAŞ ALMAK DEĞİL AKTİF KALMAK ÖNEMLİ

Yüreğir Belediyesinden Amatör Spora 1 Milyon Tl’lik Destek

Ceyhan Belediyesi’nden Kuaför ve Güzellik Salonlarına Yönelik Denetim

Engelsiz Yaşam Parkı Yeniden Düzenleniyor, Tüm Paydaşlara Açılıyor

Yüreğir Belediyesi Yeni Yıl Panayırı Optimum Avm’de Açıldı

Bursaspor, Yeni Mersin'i 3-0 mağlup etti

Kepez'in Yıldız Kızları Hentbolda Türkiye Şampiyonu Oldu

Kubilayhan Yücel: Gelecek Yılın Takımını Şimdiden Kuruyoruz

Bandırmaspor, Adana Demirspor'u 3-0 Yendi

Erciyes 38 FK, Silifke deplasmanında seri peşinde

Manisa FK, Kubilay Sönmez'i Transfer Etti

Denizli'de Girişimcilik Kampı Başlıyor: 150 Öğrenci Buluşacak

Yusuf Demirtaş Boccede Türkiye İkincisi Oldu

"Beyoğlu Yeni Çarşı maçında da 3 puanı alacağız"

Eğitim Bir Sen Adana'da, Raketler Dostluk İçin Salladı

Özel Yalova'da konuştu: Vizesiz Avrupa, devlet kreşi ve halkın iktidarı sözü

Bakan Yerlikaya: 'Başaramadılar, başaramayacaklar'

AK Parti Adana'da İstişare ve Birlik Vurgusu Yaptı

Akçadağ Belediye Başkanı Hastane Ziyareti Gerçekleştirdi

Ölmeztoprak: Bayrağa uzanan kirli eller hesap verecek

Uraloğlu: Bayrak Saldırısı En Ağır Şekilde Cezalandırılacak

Tavas Bayraklarla Donatıldı, Provokasyon Kınandı

Mersin'de çocuğa şiddet: Personel işten çıkarıldı, müdür görevden alındı

Hallaç'tan bayrağa saygısızlığa sert tepki

Düşünce Rotası Derneği'nden bayrak saldırısına kınama

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9

YAZARLAR