-
BIST 100
16280,94%0,54
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
51,07% 0,08
-
GRAM ALTIN
7340,70% 0,06
-
Ç. ALTIN
11834,68% 0,09
MMO’DAN KIŞ LASTİĞİ UYARISI
Ümit Galip Uncu, kış lastiği zorunluluk tarihinin 15 Kasım’a alındığını belirterek,”Can ve mal güvenliği açısından araç bakımlarını düzenli yaptırmaları ve trafik kurallarına, yol işaret ve işaretçilerine uymaları önem arz ediyor
Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Başkanı Ümit Galip Uncu, kış lastiği zorunluluk tarihinin 15 Kasım’a alındığını belirterek,”Can ve mal güvenliği açısından araç bakımlarını düzenli yaptırmaları ve trafik kurallarına, yol işaret ve işaretçilerine uymaları önem arz ediyor” dedi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ümit Galip Uncu, bu yıl hayata geçirileceği açıklanan yeni uygulama ile kış lastiği kullanım zorunluluğu tarihinin öne çekilerek 15 Kasım’a alındığını anımsattı, “Tüm araç kullanıcılarının can ve mal güvenliği açısından araç bakımlarını düzenli yaptırmaları ve trafik kurallarına, yol işaret ve işaretçilerine uymaları önem arz etmektedir.” dedi.
“Kış lastiği hayat kurtarır” diyen MMO Adana Şube Başkanı Ümit Galip Uncu, yazılı açıklamasında uyarı ve önerileri şöyle sıraladı:
“KIŞ LASTİĞİ LÜKS DEĞİL BİR ZORUNLULUK”
“Tüm araç kullanıcılarının kış lastiğini bir lüks olarak değil, soğuk havalarda bir zorunluluk olarak görmesi gerekmektedir. Aracın diğer özellik teknik donanımları (4x4, ABS,ESP vb.) yüksek olsa bile, soğuk havada yaz lastiği kullanmak can ve mal güvenliğini riske atmaktır. Soğuk havalarda lastik seçimi, sadece bir konfor meselesi değil, can ve mal güvenliği meselesidir. +7°C'nin altındaki sıcaklıklarda yaz lastikleri sertleşerek kayganlıkları artar. Kış lastikleri ise özel silika karışımı sayesinde esnekliğini korur ve fren mesafesini %40'a varan oranda kısaltır. Bu, buzda, karda ve soğuk asfaltta can ve mal güvenliğini artıran hayati bir farktır.
50 km/s hızla karlı yolda giderken, kış lastiği 35 metre sonra durabilirken, yaz lastiği ancak 43 metre sonra ancak durabilmektedir. Aradaki 8 metrelik fark can ve mal kayıplarınasebep olabilir. Buz üzerinde ise bu fark daha da dramatiktir. 30 km/s hızda kış lastiği 57 metrede dururken, yaz lastiği 68 metre sonra ancak durabilmektedir.
Doğru kış lastiği kullanımı için kritik kurallar: Gerçek bir kış lastiği için üzerinde "3PMSF" (Üç Zirveli Dağ Kar Tanesi) logosu bulunmalıdır. "M+S" yazısı tek başına yeterli değildir. Lastikler mutlaka dört tekerleğe de takılmalıdır. Sadece çekişin olduğu tekerleklere takmak, aracın dengesini bozarak savrulma riskini artırır. Dört lastikte (yaz/kış) aynı marka/model olmalıdır. Dört yıldan eski lastik kullanılmamalı ve profil derinliği 4 mm'nin altında olmamalıdır. Kış lastiği "risk yönetimi"gereği takılmalı, kar zincirini de "kriz yönetimi"gereği bagajda bulundurulmalıdır. “
“KIŞ LASTİĞİ KAZA OLMADAN ÖNLEM ALMAK ANLAMINA GELİR”
Kış lastiğinin kaza olmadan önlem almak anlamına geldiğini, kar zincirinin ise kış lastiğinin yetmediği yerde kış lastiği üzerine takılan acil durum çözümü olduğunu ifade etti ve bu konuda yetkililere çağrısını şöyle dile getirdi:
“Mevcut mevzuattaki "Araçların kış lastiği donanımı denetlenmez" maddesi derhal kaldırılmalı, tüm karayollarında etkin denetim mekanizması kurulmalıdır. Bu madde, kural ihlallerini özendirmekte ve kamuoyunda devletin bu konuyu ciddiye almadığı algısı yaratmaktadır.
Toplumumuzda "Soğuk Hava Lastiği" bilinci yaygınlaştırılmalı, sürücü kurslarından okullara, belediyelerden lastik bayiliklerine kadar herkes bu bilinçlendirme sürecine dahil olmalıdır.
Kış lastiği maliyeti birçok aile için ciddi bir yüktür. KDV indirimi, düşük faizli kredi seçenekleri ve trafik sigortasında indirim gibi teşvik mekanizmaları hayata geçirilmelidir. Güvenlik bir lüks değil, temel haktır.
Motosiklet kullanıcıları trafikteki en savunmasız gruplardan biridir ve kazalardaki ölüm oranları %25'lere ulaşmıştır. Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde olduğu gibi motosikletler de kış lastiği zorunluluğu kapsamına alınmalı, Trafik Kanunu'ndaki "yolcu ve yük taşıyan araçlar" ifadesi "otomobil, motosiklet ve her türlü ticari araç" olarak değiştirilmelidir.
ARAÇ KULLANICILARI KIŞ ÖNCESİ BAKIM YAPTIRMALI
Tüm bunlarla beraber araç kullanıcılarını kış öncesi bakımlarını yaptırmaya ve mevsim koşullarına uygun lastik kullanmaya davet ediyoruz.
Yetkililer ise denetim, eğitim, teşvik ve yasa değişikliği konularında acilen harekete geçmelidir. Can mal ve güvenliği ekonomik kaygılardan veya bürokratik engellerden daha önemlidir. Harekete geçmek için daha fazla can kaybı yaşanmasını beklenemez.
8 Şubat 2017’de KHK ile 2918 sayılı Trafik Kanununa eklenen “65/AKış Lastiği” maddesi özel otomobilleri devre dışı bırakarak sadece yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlara kış lastiği zorunluluğu getirirken, 1 Nisan 2017 tarihli yönetmelik de yük taşımalarına karşın TIR römorklarını devre dışı bırakmıştır. TBMM’de bekleyen Trafik Kanunu değişikliği taslağında 65/A maddesinde değişiklik yapılmalı; özel otomobil, römork ve öncelikle ticari motosikletlere "3PMSF" logolu gerçek kış lastiği zorunluluğu getirilmelidir. Ancak bu şekilde ölümlü kazalar önlenebilecektir. Bu zorunlu değişiklikler yapılmadan 4 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazetede yayınlandığı gibi sadece kullanım süresini bir ay öne çekmek kış lastiği uygulamasından beklenen etkiyi yapmayacaktır.”
DAİMFED; ÇGC'ye destek verecek
Seyhan Belediyespor U-14 Takımı Türkiye Şampiyonası İçin Konya’ya Uğurlandı
MUSTAFA SARIGEÇİLİ: ARA TATİL UYGULAMASI SAHADA GÜÇLÜ DESTEK GÖRÜYOR
ADANA’NIN KADINLARI MUSİKİDE ZİRVE YAPTI
Kadın Koalisyonu’ndan EŞİTLİK KARNESİ!
BAŞKAN KOZAY: “GELECEĞE YATIRIM YAPIYORUZ”
Askeri Kamuflaj Mantığı Estetiğe Taşındı: Çarpık Bacaklara Kemik Kırmadan Çözüm
Eral’da İngilizce Olimpiyatları Sınav Heyecanı
DAİMFED’den AOSB Başkanı Bekir Sütcü’ye Ziyaret
VALİ SAYIN MUSTAFA YAVUZ’DAN ÇUKUROVA KAYMAKAMLIĞINA ZİYARET
Çukurova Sanat Girişimi'nden Nesin Vakfı kitabı
Anahtar Parti Feke’de Kongre Heyecanı: Halil Kızılyer Seçilmiş Başkan Oldu
ÇUKUROVA’DA SPOR HERKES İÇİN
VALİMİZ SAYIN MUSTAFA YAVUZ ŞEHİT AİLELERİMİZ VE GAZİLERİMİZLE İFTAR SOFRASINDA BİR ARAYA GELDİ
ULUSLARARASI ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NIN HAZIRLIKLARI DEĞERLENDİRİLDİ
Fikir Atölyesi Derneğinden (FAD) hafta sonu Semineri
Kadın Çalışanlar Haftada 4 Gün ve 32 Saat Çalışsın
Adana engelliler evinde Batman'a yenildi
Çukurova GİAD’dan ÇGC’ye ziyaret
MHP Seyhan İlçe Başkanı Hakan Yıldırım: “Seyhan Belediyesinin kurduğu yeni şirket kamuoyunda ciddi soru işaretleri doğurmuştur.”
AK Parti Yüreğir Kadın Kolları Sancaklı’nın İftar Sofrasında Buluştu
AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı’dan İlçe Teşkilatlarına Ramazan Ziyaretleri
Basının emekçi kadınları ÇGC’de bir araya geldi
Eğitim, teknoloji ve vefa bir arada
Burçin Şahindur: “Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu yancıdır”
Adana 13. Veteranlar Masa Tenisi Turnuvası İçin Geri Sayım Başladı
JMO’dan 8 Mart Mesajı: “Kadınların Yaşam Hakkı Pazarlık Konusu Olamaz”
Adana 01 Futbol Kulübünden, Muğlaspor maçıyla ilgili zehir zemberek açıklamalar!
ÇUKUROVA BELEDİYESİ’NDE AFAD EĞİTİM SEMİNERİ
Erhan Yılmaz: "Kadınlarımızın hak ettiği değeri gördüğü, sevginin, saygının ve eşitliğin hâkim olması temennisiyle "
Yükleniyor



