14915,65%1,02
43,12% 0,20
50,19% -0,13
6250,51% 0,91
10147,72% 0,77
Karabük Üniversitesi (KBÜ) bünyesindeki Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM), Türkiye'nin sportif başarısını kurumsal ve bilimsel bir zemine taşımayı amaçlayan "Spor Üniversitesi" modelini içeren 11. politika raporunu kamuoyuna sundu.
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üniversiteleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçtiğini ve tematik üniversite modellerinin önem kazandığını vurguladı. Kırışık, "1981'de 19 olan üniversite sayısı bugün 205'e ulaştı. Akademik üretimde ise Türkiye, dünyada 57'nci sıradan 15'inci sıraya yükseldi" dedi.
Rektör Kırışık, spor bilimlerinde uzmanlaşmış bir Spor Üniversitesi'nin stratejik önem taşıdığını belirterek, "Olimpik başarıyı artıracak, spor bilimlerinde gelişimi destekleyecek ve uluslararası temsile katkı sunacak bir yapının ülkemize kazandırılması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
KAPGEM Gençlik ve Spor Politikaları Masası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Öztürk, sunumunda çarpıcı bir veriye dikkat çekti. Öztürk, "2002'de 278 bin olan lisanslı sporcu sayısı 2025 itibarıyla 17 milyonun üzerine çıktı. Ancak bu artış, olimpiyat madalya performansına beklenen düzeyde yansımadı" dedi.
Prof. Dr. Öztürk, Spor Üniversitesi modelinin bazı ülkelerde yüksek olimpik başarı sağladığını belirterek, elit spor başarısının eğitim, bilimsel araştırma, antrenman ve psikolojik desteğin aynı çatı altında toplandığı bütüncül yapılarla mümkün olduğunu ifade etti. Raporda, akademik takvimin sportif takvime göre esnetilmesi ve federasyon merkezlerinin bu yapı içinde konumlandırılması gibi başlıkların sürdürülebilir başarı için kritik olduğu vurgulandı.
Toplantıya katılan Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven ise üniversitelerle spor kurumları arasındaki iş birliklerinin sporun yaygınlaştırılması ve nitelikli sporcuların yetiştirilmesi açısından önemine değinerek, antrenörlerin gelişimi için akademik çalışmalardan yararlanmanın önemli olduğunu kaydetti.