9542,93%0,23
33,92% 0,13
37,64% 0,06
2801,94% 0,52
4515,00% 0,45
Gürer, ekonominin iyiye gittiği iddia edildiği bir dönemde, kredi kartlarındaki borç artışına dikkat çekti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yazılı olarak yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi verdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı soru önergesinde, "2024 yılı itibarıyla, bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen bireylerin sayısı ve borç tutarları belirgin bir şekilde artış göstermektedir. Vatandaşların borçlarını ödeme güçlüğü çekmesi, iktidarın ekonomi politikalarının olumsuz etkilerinin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, bireylerin maddi açıdan yaşamlarını her geçen gün daha da zorlaştırmaktadır." dedi.
Ö.Fethi Gürer, “2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla vatandaşların takipteki tüketici kredi borcu 41 milyar 908 milyon TL, takipteki kredi kartı borcu ise 36 milyar 88 milyon TL olarak tespit edildi. Özellikle Mayıs 2024'te bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısının 454 bin 290, kredi kartını ödeyemeyen kişi sayısının ise 531 bin 31, toplamda takipteki vatandaş sayısı 3 milyon 759 bine ulaştığı görülüyor.” dedi.
Yazılı soru önergesinde Bakan Şimşek’e çeşitli sorular yönelten Gürer, şu sorulara yanıt istedi.
1.Ekonomik iyileşme ve enflasyon düşüşü yönünde yapılan iyimser açıklamalarınıza rağmen yukarıdaki veriler nasıl değerlendirilmelidir? Ekonomi gerçekten iyiye gidiyorsa neden icra dosya sayısı artmaktadır?
2.Asgari ücret ve en düşük emekli maaşlarının açlık sınırının altında tutulması ve tarım ürünlerinde uygulanan düşük alım politikası, enflasyonu düşürmek için kalıcı bir çözüm yolu olabilir mi? Dünyada bu yöntemle enflasyonu kalıcı olarak düşüren bir ülke var mıdır?
3.Vatandaşların borç yükündeki artış ve borçlarını ödeyememeleri nedeniyle başlatılan yasal takip işlemlerindeki tutarların artışını Bakanlığınız nasıl değerlendirmektedir?
4.Kamu varlıklarının, fabrikaların, limanların, enerji santrallerinin, şirketlerin ve arazilerin düşük fiyatlarla satılmasına rağmen enflasyon düşmemiştir. Özelleştirme İdaresi kuruluşundan bu yana ne kadar kamu varlığı satmıştır? Bu satışlardan ne kadar gelir elde edilmiştir ve bu gelirler nerede kullanılmıştır?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi kurmayları, ekonomide olumlu gelişmelerden söz ediyor. Sürekli zam ve vergi ile düşük maaş ve düşük alım politikasıyla oluşan süreç, yarattığı etkilerle belirli alanlarda bir toparlanma oluşmasını sağlıyor; ancak bunun geniş halk kesimlerinin yaşamını olumlu kılacak bir faydası görülmüyor. Rafta ürün fiyatı düşmüyor. Emekli, dar gelirli, sabit gelirli kesimlerin yaşamı dünden daha iyi değil. Ekonomideki iyileşmeyi geniş halk kesimleri hissetmiyor. Yaşamları daraldı. Başta emekliler olmak üzere her kesimin yaşamının daralması ve zorlanarak ayakta kalmaya çalışması göz ardı edilerek, iktidar sözcülerinin 'Ekonomide gidiş iyi,' demesi, gündelik yaşamı olumlu kılmıyor.” dedi.