Özke, Binboğalar Efsanesi romanının sadece göçebe bir halkın yerleşikliğe geçişini değil, bir kültürün çözülüşünü, kimliğin parçalanışını ve yeni dünya düzenine karşı sessiz direnişi de anlattığını söyledi.
Adana’da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Öğretmen Akademileri” kapsamında düzenlenen Edebiyat ve Biyografi Akademileri’nde, gazeteci-yazar Mustafa Özke, edebiyatın usta ismi Yaşar Kemal’in “Binboğalar Efsanesi” romanını anlattı. Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe, Adana Öğretmen Akademisi katılımcısı öğretmenler yoğun ilgi gösterdi.
Özke, konuşmasına Yaşar Kemal’in edebi mirasını överek başladı ve 1971 yılında yayımlanan “Binboğalar Efsanesi”nin güncelliğini koruduğunu vurguladı. Romanın, göçebe Türkmen topluluklarının Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki iskân politikalarıyla mücadelesini, toplumsal hafızayı canlı tutacak şekilde işlediğini belirtti.
Yaşar Kemal’le anılarını paylaşan Özke, usta yazarın Yeni Adana gazetesine zaman zaman geldiğini ve kendisini orada gördüğünü anlattı. Özke, “Bu roman, sadece göçebe bir halkın yerleşikliğe geçişini değil, bir kültürün çözülüşünü, kimliğin parçalanışını ve yeni dünya düzenine karşı sessiz direnişi de anlatıyor” dedi.
Romanın, bir göçebe topluluğun hikâyesinin ötesinde, sosyo-kültürel dönüşümü ve feodal yapıdan toprak düzenine geçişi gözler önüne serdiğini belirten Özke, Yaşar Kemal’in göçebe Türkmenlerin yaşadığı kültürel kırılmaları ustalıkla işlediğini ifade etti. Özke, “Binboğalar Efsanesi, mülkiyet, düzen ve insanın toprağa bağlılığı üzerine güçlü bir toplumsal eleştiridir. Yörük kültürünü, Hıdırellez şölenlerini ve geleneksel yaşam tarzlarını yaşatması açısından da çok değerlidir” diye konuştu.
Soru-cevap bölümüyle devam eden programın sonunda Özke, Adana Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Sert, kolaylaştırıcı öğretmenler Fatma Bilgili ve Asuman Fırat ile tüm katılımcı öğretmenlere teşekkürlerini sundu. (Referans Türk)