• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,25% -0,02
  • EURO

    50,30% 0,29
  • GRAM ALTIN

    6496,66% 1,91
  • Ç. ALTIN

    10416,37% 0,00

ERKEN ERGENLİK KIZLARDA 10 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR!

Ergenlik çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olarak tanımlanıyor. Bu dönemde; üreme yeteneği kazanılıyor,

Sağlık 9.12.2024 10:16:00 0
ERKEN ERGENLİK KIZLARDA 10 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR!

 Ergenlik çocukluktan genç olmaya doğru küçük adımların atıldığı ama fiziksel ve ruhsal olarak büyük değişimlerin görüldüğü önemli bir süreç. Cinsel organların gelişmesi, tüylenme, ses değişiklikleri gibi pek çok değişim iç içe yaşanıyor ve yaşananlar çocuklar kadar anne babaları da şaşırtıyor! Bu değişimlerin hangisinin normal, hangisinin normal sayılmayacağını gözlemlemek de anne babalara düşüyor. Akıllarını kurcalayan ‘neler bilmeli, nelere dikkat etmeli, erken ergenlikten ne zaman şüphe edilmeli?’ sorularının yanıtlarını Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahar Özcabı’dan öğrendik. 

 Ergenlik çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olarak tanımlanıyor.  Bu dönemde; üreme yeteneği kazanılıyor, ikincil cinsiyet özellikleri denilen meme gelişimi, sakal çıkması gibi cinsiyete özgü değişimler yaşanıyor. Ayrıca boy uzuyor ve nihai boya ulaşılmış oluyor. Normal ergenlik süreci kızlarda 8-13, erkeklerde ise 9-14 yaş arasında görülüyor. Bu yaşlarda kızlarda meme, erkeklerde ise testis boyutları artıyor ve hacmi büyüyor. Ergenliğin ne zaman normal, ne zaman erken ergenlik olacağının belirtilerini Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahar Özcabı şöyle anlatıyor: “Ergenlik süreci kızlarda meme gelişimi ile 8-13 yaş, erkeklerde ise testis boyutlarının artması ve hacmin 4 ml’nin üzerine çıkması ile 9-14 yaş arasında başlar. Kız çocuklarında meme gelişiminin 8 yaşından önce başlaması ‘erken ergenlik’, 8-9 yaş arasında başlaması ise ‘erkence ergenlik’ olarak tanımlanır. Erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce testis boyutlarının artarak 4 ml’nin üzerine çıkması ‘erken ergenlik’ olarak kabul edilir”

Erken Ergenlik: Gerçek mi, yalancı ergenlik mi?

Erken ergenlik de iki farklı biçimde kendini belli ediyor.  Yalancı ve gerçek ergenlik olarak ikiye ayrılan bu durumun nedenleri de farklı. Yalancı erken ergenlik; cinsiyet hormonlarının miktar ya da etkisinin artmasına bağlı gelişiyor. Gerçek erken ergenlik ise yönetici merkezler olan hipotalamus ve hipofiz bezlerindeki hormonların salınımının artması, bu hormonların erkeklerde ve kızlarda üreme organlarını uyararak cinsiyet hormonlarının (kızlarda östrojen, erkeklerde testosteron) artışına neden olmasıyla ortaya çıkıyor. 

Erken ergenlik kızlarda ve erkeklerde değişiyor!

Gerçek erken ergenlik kız çocuklarında erkeklere göre yaklaşık 10 kat daha sık görülüyor. Kızlarda daha sık görülmesinin nedeni tam olarak bilinmese de genetik ve çevresel etmenlere bağlanıyor, çoğunlukla altta yatan organik bir neden bulunmuyor. Doç. Dr. Bahar Özcabı “Nedenlere baktığımızda çocuğun ailesinde benzer öykünün varlığı büyük önem taşır. Daha nadir olarak altta yatan ek tıbbi bir durum saptanabilir. Erkek çocuklarında gerçek erken ergenlik nedenine biraz daha şüpheyle yaklaşmak ve detaylı incelemek gerekir. Bazı genetik sendromlarda, hematolojik ve onkolojik tedavi gibi bazı özel durumlarda erken ergenlik daha sık görülebilir. Anne babalar şunları bilmeliler; kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce ergenlik bulgularının ya da tüylenmenin başlanması durumunda aileler hekime başvurmalılar” diyor. 

Bu belirtilere dikkat!

Ergenlikte, meme ve testis gelişiminin yanı sıra kilo alımı, vücut yağ dağılımında değişim ve boy uzamasında hızlanma görülebiliyor. Tüylenme, çoğunlukla böbreküstü bezlerinden salınan hormonların etkisi ile gelişiyor. Ancak farklı nedenlerle de tüylenme olabileceği için uzmanların değerlendirmeleri gerekiyor. Adetin başlaması kızlarda 10-16 yaşları arasında normal sayılırken erken ergenlikte daha erken yaşta başlayabiliyor.   Erkeklerde ise testis boyutlarında artış yanında kas dokusunda artış, ses kalınlaşması ve sakal gelişimi gibi normalde daha ileri ergenlik aşamalarında görülen belirtiler daha erken görülebiliyor. Bu dönemde psikolojik farklılıklar da yaşanabiliyor; sinirlilik, içe kapanma, vücuttaki değişikliklere tepki, ruh halinde dalgalanma ve duygusal davranma gibi değişimler de oluşabiliyor. Ancak bu değişimlerin büyük kısmı ergenliğin ileri aşamalarında hafifliyor ve kayboluyor. 

Obeziteden mavi ışık maruziyetine…

Obezite, erken ergenliğe yol açan en önemli sebeplerden biri. Bu nedenle çocuğun sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz yapması çok önemli bir hale geliyor. Ayrıca pestisitler, plastik içinde bulunabilen bisfenol A gibi ‘endokrin bozucu maddeler’ de erken ergenliğin ortaya çıkmasında etki gösteriyor.   Lavanta ve soya, iyi bilinen östrojen benzeri bitkilerin kullanılması, çocuklarda meme büyümesine neden olabiliyor. Propolis ve keçiboynuzunun da hormonlar üzerinde etkili olabileceği ve ergenlik sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor. Tablet ve bilgisayar gibi mavi ışık yayan teknolojilerle uzun zaman geçirmenin de hormonları yine olumsuz etkileyerek erken ergenlikte rol oynadığı biliniyor. 

Erken ergenlik yeni sorunlara davetiye çıkarıyor

Erken ergenlik çocuklarda hem fiziksel hem psikolojik olarak yeni sorunlara yol açabiliyor. Yaşıtlarından daha gelişkin görünmek psikososyal sorunlara yol açabiliyor, özellikle kızların erken adet ile baş etmeleri zor olabiliyor.  Kemiklerdeki büyüme noktaları yaşıtlarına göre daha önce kapanabiliyor ve bu durum boyunun kısa kalmasına neden olabiliyor. Ama dikkat! Bu durum her çocukta görülmüyor. 

Düzenli takip çok önemli! 

Erken ergenlik saptanan her çocuğun mutlaka tedavi olması gerekmiyor. Tedavi kararı; erken ergenliğin başlangıç yaşı, klinik bulgular ve bulguların seyri, çocuğun öngörülen boyunun hedef boyun altında kalması, kızlarda adetin öne kayması gibi etmenlere bağlı olarak veriliyor. Doç. Dr. Bahar Özcabı, erken ergenliğe giren çocukların çocuk endokrinoloji uzmanı tarafından düzenli olarak takip edilmelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, “Tedavide kullanılan ilaçlar ise (GnRH analogları) ayda bir kez ya da 3 aylık enjeksiyonlar halinde uygulanmaktadır ve etkileri sadece kullanıldıkları süre içinde geçerlidir. Çocuk ergenlik için uygun yaşa geldiğinde, örneğin kızlar 11, erkekler 12 yaşında olduklarında enjeksiyonların kesilmesiyle beraber gelişim kaldığı yerden devam edecektir. Özel durumlarda ek bazı ilaçlar da kullanılmaktadır” diyor. 

 

Bülten

ALZHEİMERE KARŞI UMUDUN IŞIĞINI YAK

Mersin'de uçurumdan düşen kuzu AKUT ekipleri tarafından kurtarıldı

Adana'da markette kardeş kavgası: Ortalık savaş alanına döndü

Mersin'de otobüslerde taşınan sağlıksız sucuk ve çiğköfteye el konuldu

Çukurova çiftçisi yağışlarla rahatladı: İkinci üründe su sıkıntısı olmayacak

Adana'da 4 bisiklet çalan 17 yaşındaki şüpheli tutuklandı

Adana'da eşinden şiddet gören kadın polise başvurdu

Mersin'e 22 yeni yol süpürme aracı

Denizlili Umreciler Bedir Şehitliği ve Melekler Tepesi'ni Ziyaret Etti

Adana'da telefoncu soygunu: Parke taşıyla cam kırıp kaçtılar

" Beyoğlu Yeni Çarşı maçını kazanmaktan başka bir şey düşünmüyoruz"

Mersin'de karda mahsur kalan çift kurtarıldı

Anahtar Parti Heyeti Denizli'de Vatandaşla Buluştu

BANKALAR ESNAFI CEZALANDIRIYOR

Konya'da yol verme tartışması bıçaklı saldırıya dönüştü

Bilecik'te polis memuru eski eşinin yeni eşini vurdu

Polis memuru Bekir Şimşek kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

"Alınan beraberlik takımın direncini artırdı ve gelecek haftalar için moral oldu"

FİLİZ KEPME'DEN İSTANBUL LİDER KOLEJİ BURSLULUK SINAVINA YOĞUN KATILIMA TEŞEKKÜR

Adana SMTC Odası yine 'Gani Gökmen' dedi

Gaziantep'te trafik kazası: Savrulan araç 4 yaşındaki çocuğa çarptı

İstanbul merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon: 7 şüpheli yakalandı

Bayburt'ta çığ şehitleri ve Hatice Karaaslan dualarla anıldı

Adana-Erbil direkt uçuşları 11 Mart'ta başlıyor

Mersin'de karlı yolda mahsur kalan 2 kişi kurtarıldı

Eskişehir'de altgeçitteki buz sarkıtları tehlike saçıyor

Mersin'de 335 Kilo Kaçak Tütün Yakalandı, 2 Şüpheli Gözaltında

Mersin'de 42 aranan şahıs yakalandı

Feke'de kar 1 metreyi aştı, çocuklar kızakla eğlendi

İzmir'de 15 milyonluk 'sahte uzlaştırmacı' dolandırıcılığı: 15 tutuklama

Yükleniyor

BAŞKAN OYA TEKİN’DEN 5 OCAK MESAJI: “KALPLERİMİZ BİR, MÜCADELEMİZ BİR” BAŞKAN TEKİN:”UMUDU VE DİRENCİ DİRİ TUTUYORUZ”

Çorba ikramıyla vatandaşın içini ısıttılar

Yüreğir’in İlk Kent Lokantası Dervişler’de Açıldı

Seyhan Belediyesi Çocuklara Trafik Kültürü Aşılıyor

TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM SARIÇAM’DA BAŞLADI

YAŞ ALMAK DEĞİL AKTİF KALMAK ÖNEMLİ

Yüreğir Belediyesinden Amatör Spora 1 Milyon Tl’lik Destek

Ceyhan Belediyesi’nden Kuaför ve Güzellik Salonlarına Yönelik Denetim

Engelsiz Yaşam Parkı Yeniden Düzenleniyor, Tüm Paydaşlara Açılıyor

Yüreğir Belediyesi Yeni Yıl Panayırı Optimum Avm’de Açıldı

" Beyoğlu Yeni Çarşı maçını kazanmaktan başka bir şey düşünmüyoruz"

"Alınan beraberlik takımın direncini artırdı ve gelecek haftalar için moral oldu"

Niğde'de Genç Kızlar Futsal Şampiyonu 15 Temmuz Şehitleri Spor Lisesi Oldu

Eskişehirli minikler basketbol ve cimnastikle spor dolu gün geçirdi

Çorum FK Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu: "Eksiklerimizi tamamlayacağız"

Çorum FK, Adana Demirspor'u 4-1 mağlup etti

Körfezli karateciler Kocaeli'de madalya kazandı

Kayseri'de ERVA Spor Okulları Projesi Büyüyor

Köyceğiz'de Floor Curling Turnuvası Sona Erdi

"Takım olarak tek hedefimiz şampiyonluk"

Anahtar Parti Heyeti Denizli'de Vatandaşla Buluştu

Mersin'de 2,5 milyar TL'lik borçlanma mecliste tartışıldı

Şehit oğlu ilk karnesini Bakan Göktaş'tan aldı

Vali Coşkun Denizli'ye veda etti

Tavas'ta Kalıcı Altyapı Çalışmaları Sürüyor

Başkan Seçer: Mersin'in Değerlerine Herkes Sahip Çıkmalı

Karaman'dan Erzincan'ın 2025 vizyonu ve Ergan Dağı'nın dönüşümü

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 3. PARTİSİ YENİDEN REFAH OLDU

Antalya'da 13 bin 213 sosyal konut için kura heyecanı

Ankara-Samsun hızlı treni 2,5 saate inecek, Yeşilkent Kavşağı açıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

YAZARLAR