Tarih: 11.04.2024 11:41

Balcalı Hastanesi'nin Adana çöplüğünün yanına taşınacak olmasına sağlık sendikalarından tepkiler yükseldi

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Eşbaşkanı Belgin Işık ve Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, 6 Şubat’ta yaşanan deprem nedeniyle hasar gören Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kısmen güçlendiriliyor gösterilip, aynı zamanda Sağlık Kampüsü adı altında Katı Atık Bertaraf Tesisi civarına yeni hastane yapılmaya çalışılmasına tepki göstererek, hastanenin kendi yerinde kalması gerektiğini belirtiler.

Adana’da, 6 Şubat depremlerinden sonra ağır hasar Balcalı Hastanesi'nin ana binası 13 yaydır kapalı. Sadece polikliniklerin bulunduğu bölümde güçlendirme çalışmaları yapılırken, hastanenin tamamı, Çukurova Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Kampüsü adı altında Sarıçam İlçesi’nde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yanına taşınması planlanıyor. Hastane'nin insanların kötü kokular yaydığı gerekçesi ile sık sık şikayetçi olduğu Sofulu Çöplüğü olarak bilenen katı atık tesisinin yanına yapılmasına sağlık sendikaları tepki gösterdi.

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-14-32-44-7f2531de.jpg

'YOLDAN GEÇENLER BİLE KOKUDAN RAHATSIZ'

SES Adana Şube Eşbaşkanı Belgin Işık, hastanenin yapılmak istendiği alanda herkesin kokudan herkesin şikayetçi olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

“Bu alanda yaşayanlar ve hatta yoldan geçenler bile kokudan rahatsız oluyor. Şimdi Sağlık Kampüsü adı altında yapılacak yerde koku içerisinde olacak. Sağlıklı olmak tedavi amacıyla hastaneye gelenlerin, ayakta ve yatarak tedavi görenlerin sağlıksız ortamda yer alacaklar ve haliyle sağlıklarına kavuşamayacaklar. Hastanenin buraya yapılmaması gerekiyor”

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-14-32-44-9ef681c5-001.jpg

SES Adana Şube Eşbaşkanı Belgin Işık

'HASTANE MEVCUT YERİNDE YAPILMALI'

Hastanenin mevcut yerinde güçlendirme ya da baştan yapılarak faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini dile getiren Işık sözlerini şöyle sürdürdü;

“Depremden hasar gören hastaneye 1 yılı aşkın süredir dokunmadılar. Sadece poliklinik alanında güçlendirme çalışması var diye biliyoruz. Diğer alanlara dokunmaya niyetleri yok. Yeni yapılacak alanın Katı Atık Bertaraf Tesisi civarına yapılması planlanıyor. Burası kente çok uzak bir nokta. İnsanların kent merkezinden bu alana ulaşması oldukça güç olacak. İki toplu taşıma aracı değiştirerek bu alana gitmek zorunda kalacaklar. Buda insanlara maddi külfet getirecek. Biz Balcalı Hastanesi’nin bulunduğu yerde kalmasını istiyoruz. Hem ulaşım açısından, hem sağlık açısından hastanenin mevcut konumda kalması gerekiyor. Bu hastane geleceğin hekimlerini yetiştiren bir hastane özelliğine sahiptir aynı zamanda.”

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-14-32-44-75399b3c.jpg

'HASTANE TAMAMEN GÜÇLENDİRİLMELİ'

Hastanenin tamamının güçlendirme çalışması kapsamına alınmaması ve yeni binanın Sofulu Çöplüğü'nün yanına yapılmak istenmesine tepki gösteren Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur da, hastanenin tamamen güçlendirme yapılarak hizmete açılmasını istedi ve şunları söyledi:

“Hastane 13 aydır sağlık hizmeti vermemektedir. Binaların kapalı olması nedeni ile Balcalı Hastanesi 200 yatak, Onkoloji Hastanesinde 200 yatak, Yüreğir Devlet Hastanesi’nin tahsis edilen sadece iki katı olmak üzere çok kısıtlı şartlarda hizmet ve eğitim vermeye çalışmaktadır. Bu çok manidar bir durumdur. Yaşanan deprem sonrası 13 aylık süre içerisinde sadece hastanenin poliklinik bloğunda güçlendirme çalışmaları başladı. Diğer iki hastane bloğunda (A ve B blok) herhangi bir çalışma başlamamıştır.”

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-14-32-44-c2c9b3dc.jpg

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur

'YAKLAŞIK 13 AYLIK SÜREDE ÖĞRENCİ VE ASİSTAN EĞİTİMİ AKSADI'

'Sağlık Kampüsü' adında Üniversite Kampüsü’nün en uç noktasına bina yapılmak istediğini söyleyen Suntur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna rağmen üniversite yönetimi 'Sağlık Kampüsü' adında Üniversite Kampüsü’nün en uç noktasına, Çöp Arıtma Tesislerinin çok yakınına yeni hastaneler ve Tıp Fakültesi binası yapmaya çalışmaktadır. Bunun projesi için para ve zaman harcamaktadır. Yaklaşık 13 aylık sürede öğrenci ve asistan eğitimi aksamış, tüm sağlık çalışanlarının çalışma motivasyonu kırılmıştır. Yeni hastane ve morfoloji (tıp fakültesi) binaları projesi yapmak yerine, mevcut hastaneyi hızla güçlendirip gerekirse yanına ek bloklar yaparak sorun çözülmelidir. Öğretim üyelerinin birçoğu hastanemizin kampüsten ve şehirden uzaklaşmasına olumlu bakmamaktadır. Yeni arsa rantı sağlamak hedeflenmiyorsa hastanenin Çöp Arıtma Tesislerinin çok yakınına taşınmasının nedenini anlamak olası değildir.” ( artıgercek )

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —