Adana'da yaşayan Mahmut ve Ülviye Deniz çifti, geçtiğimiz cuma günü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen oğulları Fahretdin'den topuk kanı aldırmak ve aşı yaptırmak istemedi. Bu kararlarını bildirmelerinin ardından doktorlar, aileye 'Topuk Kanı Red Formu' imzalattı ve durumu İl Sağlık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bildirdi. Aileye göre, doktorlar bu sırada "Topuk kanı aldırmadığınız için hakkınızda dava açılacak, çocuğunuza kayyum atanabilir. Sosyal hizmetler gelmeden hastaneden giderseniz firari olarak yazılırsınız" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Baba Mahmut Deniz, başhekim yardımcısı ile bu süreci konuşmak için görüşmeye gittiği sırada, hemşirelerin yeni doğan bebekten topuk kanı aldığını iddia etti. Durumu eşinden öğrenen Deniz, doktorlarla tekrar görüştüğünde kendisine "Kanı almamız lazımdı, sarılık durumuna bakmamız için gerekliydi" yanıtı verildi. Bu gelişmeler üzerine aile, bebeklerini hastaneden taburcu etti.
Yaşadıklarını anlatan Mahmut Deniz, "Benim bebeğimin adı 'firari bebek' olarak kaldı. Benim çocuğuma kayyum atanacakmış. Bizim çocuğumuza bizden daha iyi kimse bakamaz" diyerek tepki gösterdi. "Topuk kanı vermek istemediğimize dair imza vermemize rağmen kan alındı" diyen Deniz, bu durumu çocuğunun beden dokunulmazlığının ihlali olarak nitelendirdi. "Benim çocuğum belediye mi ki, şirket mi ki, mal mı ki kayyum atanıyor" sözleriyle yaşadığı öfkeyi dile getirdi.
Ailenin avukatı Cüneyt Bülent Şeker, çocuğun üstün yararını en iyi anne-babanın düşüneceğini belirterek, sağlık sektörünün müdahalesinin istisnai ve zaruri durumlarda olması gerektiğini vurguladı. İl Sağlık Müdürlüğü ise, topuk kanı vermeyi kabul etmeyenlerle ilgili prosedürün Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiğini ve uygulandığını bildirdi.