SERDAR ERKAN


KENTSEL DÖNÜŞÜM VE TMMOB MERSİN RAPORU

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşadığımız ve 11 ilde 14 Milyon yurttaşımızı etkileyen depremlerin hem bölgede, hemde 300-400 bin depremzedeyi ağırlayan Mersin’de psikolojik ve maddi yaralar sarılmaya çalışılıyor.<a href='Serda


Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşadığımız ve 11 ilde 14 Milyon yurttaşımızı etkileyen depremlerin hem bölgede, hemde  300-400 bin depremzedeyi  ağırlayan Mersin’de  psikolojik ve maddi yaralar sarılmaya  çalışılıyor.  Diğer taraftan meslek odaları ve demokratik kitle odaları kendi tüzükleri ve yönetmelikleri çerçevesinde  yaşadığımız bu felaketten dersler çıkarmaya ve toplumu bilgilendirmeye çalışıyorlar. 

Bu kapsamda kentimizde geçtiğimiz hafta  7 Nisan  2023 Cuma  günü Yenişehir Atatürk Kültür Merkezinde Yenişehir Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği( ADD) Mersin Şubesinin birlikte düzenlediği ve Ankara önceki belediye başkanlarından ve Kent Koop Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın katılımıyla “KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL OLMALI?” toplantısı gerçekleştirildi. Hemen  ertesinde de  8 Nisan 2023 Cumartesi günü de “MERSİN  DEPREM RAPORU” TMMOB’a bağlı odalar tarafından kamuoyuna açıklandı. 

MERSİN’DE ÇOK ÖNEMLİ İKİ TOPLANTI

Her iki toplantıda paylaşılan deneyim ve verilen bilgiler  açısından  Mersin’in geleceği açısından çok değerliydi.Ancak her iki toplantıya da  Demokratik Kitle Örgütlerinin ilgisi yüksek, ancak partilerin ve yerel yönetim temsilcilerinin  katılımı açısından düşüktü. Aslında her iki toplantıda paylaşılan bilgilerin esas muhatabı, Mersin’deki  merkezi ve yerel yönetim meclis ve bürokrasisiydi.

KAMUSAL KENTSEL DÖNÜŞÜM(ANKARA)VE PİYASACI KENTSEL  DÖNÜŞÜM (İSTANBUL) MODELİ 

‘Kentsel Dönüşüm Nasıl Olmalı?’ konulu toplantıda , Sayın Karayalçın ve Sayın Topçu’nun birlikte hayata geçirdikleri  ve toplantıda paylaştığı kamusal kentsel dönüşüm örnekleri  olan Dikmen Vadisi, Portakal Çiçeği ve  Batı Kent projeleri deneyiminden bugün için çıkarılacak çok önemli dersler vardı. Ankara’da gerçekleştirilen bu 

 Kamusal Kentsel Dönüşüm projeleri deneyimlerinden özetle; 

-Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amaçlıdır,

-Yurttaşlar,  müteahhitle muhatap olmaz, yerel yönetimler olur. Ancak yurttaşlar sürecin içinde olurlar(ortaklaşımcılık ilkesi)

-Yurttaşlar yerlerinden edilmez (yerindelik ilkesi),

-Süreç, kooperatiflerle birlikte  karar alma ilkesi ile yürütülür.(Proje Demokrasisi)

-Finansmanı kat farkı ile yapılmaz, yerel yönetimler proje finansmanını tahvil çıkararak yapabilirler,

-Yurttaşlar sürecin içinde olduğu için daha kısa sürede tamamlanıyor.(Örn. Batı kent projesi ; 55.000 konut, 300.000 nüfuslu proje, 9-10 yılda tamamlandı).

1999 depremi sonrası, İstanbul’da(Fikirtepe) Kadir Topbaş döneminde  başlatılan PİYASACI  KENTSEL DÖNÜŞÜM modelinde  ise özetle:

-Öncelik, deprem güvenli binalar üretmektir,

-Yurttaşlar ve apartman yönetimleri  müteahhitler ile kendileri muhatap olmak zorundadırlar,

-Yurttaşlar ve müteahhitler pazarlık yaparak, aralarında, bina yoğunluğunu artırmak veya daha fazla daire üretilerek finanse edilmeye çalışılır,

-Toplu konut üretim sürecinde,  yerindelik ilkesi gözetilmez, yurttaşlar yıllardır yaşadıkları yerlerden.  başka yerlere göç etmek zorunda kalabilirler. 

-Toplu konut üretim sürecinde yurttaşlar sürece ve kararlara katılamazlar, bu nedenle yıkım ve yapım süreçleri uzar.(Fikirtepe’de 15-16 yıldır bitmiyor)

1999 depreminden sonrasında. Kadir Topbaş döneminde başlatılan , başta İstanbul olmak üzere  AKP nin uyguladığı ve  Piyasacı kentsel dönüşüm modeli ile başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerimiz betona boğularak katledilmiştir.  Dönemin başbakanı tarafından ifade edildiği üzere İstanbul’a ihanet edilmiştir.

Öte yandan, piyasacı modelde, yurttaşlarla müteahhit firmaların arasında çıkan ve mahkemelere taşınan  sorunlar  nedeniyle sürecin uzayarak tıkanması nedeniyle bu modelde kentsel dönüşüm ülke genelinde yaygınlaşmamıştır. 

Bunun sonucunda,  biliminsanlarının deprem uyarıları dikkate alınmayarak, göz  göre göre gelen depremler nedeniyle onbinlerce yurttaşımız ölmüştür. Yüzbinlerce insanımız bulunduğu illlerini terkedip başla illere göçermek zorunda kalmıştır. Deprem bölgelerinde ekonomi, sanayi ve yaşam çökmüştür. 

Özetle ,  yurttaşların  sürece ve kararlara katılmayışı ve müteahhitlerle pazarlık süreciyle  muhatap edilmesi ve çıkan sorunların mahkemelere taşınması nedeniyle, yaygınlaşmamıştır.Bu nedenle 2002 den  beri sürdürülen ‘piyasacı kentsel dönüşüm modeli’  başarılı olmamıştır. Bu zorunlu deprem vergisinin toplanmasına rağmen, deprem riski bulunan diğer kentlerde de arzu edilen kentsel dönüşümler gerçekleşmemiş, son depremler büyük bir felaket ve Afet’e dönüşmüş, toplumsal , ekonomik sosyal travmalar yaşanmıştır.  

Bu nedenle, hem merkezi idare, hemde yerel yönetimler tarafından,  Sn Murat Karayalçın tarafından   Ankara’da gerçekleştirilen başarılı  kamusal kentsel dönüşüm modeli, başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Mersin ve Adaba gibi kentlerde gündeme taşınıp, tartışılıp tekrar değerlendirilmelidir. 

Ancak, tüm bu yaşananlara ve acılara rağmen, halen deprem bölgesinde, yurttaşların , meslek odalarının ve üniversitelerin. meslek ve bilim insanlarının görüşleri alınmadan yerleri belirlenip, başlatılan TOKİ’nin konut inşa sürecinin gelecekte başta çevre olmak üzere, bir çok sorun  yaşatması olasıdır.

 TMMOB MERSİN  RAPORU

8 Nisan 2023 Cumartesi günü basına açıklanan raporda, TMMOB’a (Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği) bağlı meslek odalarının kendi mesleklerinin bilimsel gerçeklerinin ışığında verdikleri bilgiler çok önemliydi. değerlendirilmelidir.  Anayasa’nın 135. Maddesine göre kurulmuş olan TMMOB’a bağlı tüm Odaların Şube ve Temsilciliklerinin katıldığı toplantı, Jeoloji  Odasının temsilciliğinin  ellerindeki zemin analizlerinin ışığında çok önemli bilgiler verdi. Doğuda  Çay Mahallesinden, batıdaki Çeşmeli mahallesine kadar ikinci çevre yolunun altında kalan sahil bandındaki zeminde, 1-9 m arasında sıvılaşma olduğundan bahisle özellikle de Mersin Akdeniz, ve Yenişehir ilçelerinin sahil bandında 1970 lerde yapılan 45-55 yıllık binaların temellerinde oluşabilecek korozyon(nem nedeniyle aşınma) ya dikkat çekti. Daha sonra İnşaat ve mimar ve diğer odalarının şube ve temsilcilerinde bu bölgelerde zemindeki sıvılaşmasın getireceği depremde ve sonrasında binalarda, diğer donatılarda , kendi meslekleri açısından  olası risklere ve çözüm önerilerine değindiler. Soru yanıt kısmında, özellikle Mezitli ve Çeşmeli ve sonrası Erdemli’ye kadar sahilde hızla artan çok katlı yapılaşmaya dikkat çekerek buralarda depremde yapabileceği risklere dikkat çekildi ve yerel yönetimlerin denetleyerek önlem almasını gerektiği vurgulandı. 

Mersin’in ve çocuklarımızın geleceği açısından bu çok önemli ve değerli TMMOB raporu Şube ve temsilciliklerin internet sitelerinde yayınlanmaktadır. Bu raporun içerdiği bilgilerinin, yerel belediye meclislerinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel temsilcileri tarafından mutlaka incelenip buna göre yerel ve merkezi idarelerin işbirliği içinde, Ankara’daki deneyimlerden yararlanarak Mersin’de KAMUSAL KENTSEL DÖNÜŞÜM’ün başlatılması gerekmektedir.

 Bu dönüşümün gerçekleşmesi için YURTTAŞLARA DÜŞEN EN ÖNEMLİ GÖREV,  14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde, BU İRADEYİ ORTAYA KOYABİLECEK SİYASİ ANLAYIŞI İKTİDAR YAPMAKTIR.

Serdar Erkan

Serdar Erkan Köşe Yazıları Güney Gündemi

Feti Yüksel Ofisinde Ölü Bulundu!

Fatih Mehmet Kocaispir Ali Demirçalı'nın iddialarına yanıt verdi

Vergi Ödemelerinde Son Gün 31 Mayıs

ZAHİDE KALAYCI TOPRAĞA VERİLDİ

Nasıl Bir Demokrasi Nasıl Bir Cumhuriyet Paneli gerçekleştirildi

SAYGILI’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

Eğitim-İş Adana 1 ve 2 No'lu Şubeleri Olağan Kongrelerini Tamamladılar

Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek konulu sempozyum yapıldı

Belediye Evleri Mahallesinde Özel Halk Otobüsü Bir Yayaya Çarparak Ölümüne Sebep Oldu!

Küçük çocuğuyla yoldan geçen kadın ensesinden vurularak öldü!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

YAZARLAR